Jan Jambon: “Interpretatieve nota toevoegen aan migratiepact volstaat niet, pact zelf is problematisch”

Premier Charles Michel (MR) en Jan Jambon (N-VA), archiefbeeld.
Photo News Premier Charles Michel (MR) en Jan Jambon (N-VA), archiefbeeld.
Een bijkomende interpretatieve nota toevoegen aan het VN-migratiepact volstaat niet voor N-VA. “Het pact zelf is problematisch”, klinkt het bij vicepremier Jan Jambon voor aanvang van het N-VA-partijbureau. Het kernkabinet van de federale regering komt vandaag om 15 uur bijeen in de Lambermont om zich te buigen over het VN-migratiepact. Dat bevestigen meerdere bronnen. Het is uitkijken naar het voorstel dat premier Charles Michel zal voorleggen aan zijn coalitiepartners.

Slaagt premier Charles Michel erin om de brand binnen zijn regering over het VN-migratiepact te blussen of niet? Lukt het niet, dan lijkt de val van zijn regering onvermijdelijk. Afgelopen weekend raakte bekend dat Michel -na overleg met zijn Europese collega’s- een voorstel op tafel zal leggen om uit de impasse te geraken.

Veel ogen zijn intussen gericht op coalitiepartner N-VA. Die heeft als enige regeringspartij fundamentele problemen met het migratiepact.

“Nog veel werk te doen”
 Voor aanvang van het partijbureau benadrukten verschillende N-VA-kopstukken dat ze de val van de regering graag willen vermijden. Zowel Vlaams minister-president Geert Bourgeois als N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover liet optekenen dat de partij niet uit is op de val van de regering. “We hebben nog veel werk te doen. Laat ons bezig zijn met het werk waar we met vier het wel over eens zijn”, aldus De Roover.

Ook vicepremier Jan Jambon benadrukt dat zijn partij een val van de regering wil vermijden. “Wij sturen niet aan op de val van de regering. Dit gaat over het probleem met het migratiepact zelf.”

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo is scherp voor de N-VA, nu vicepremier Jan Jambon verklaard heeft dat een bijkomende verklaring voor zijn partij niet volstaat. “Als je niet op zoek bent naar een oplossing, moet je het nu zeggen”, verklaarde hij bij zijn aankomst op het partijbestuur van Open Vld. In een korte reactie zei hij dat hij ervan uit gaat dat de regering niet zal vallen. “De regering heeft al voor heel hete vuren gestaan”, stelde hij. “Deze ploeg heeft steeds blijk gegeven van koelbloedigheid, gezond verstand en creativiteit”, aldus De Croo, die premier Charles Michel de ruimte wil geven om een oplossing te zoeken.

“Niet eerst wit en dan zwart”
Verschillende landen laten een interpretatieve of verklarende nota toevoegen aan de tekst van het pact. Maar die piste veegt Jambon van tafel. “Het pact zelf is problematisch”, klonk het. “Je kan niet zeggen dat het pact wit is en dan een verklarende nota toevoegen om te zeggen dat het zwart is.”

Dat de N-VA nu zegt dat het migratiepact zelf problematisch is, vindt Alexander De Croo niet correct. “Dat hadden ze de voorbije maanden moeten zeggen”, meent hij. “Maar als ze niet op zoek zijn naar een oplossing, kunnen ze dat beter nu zeggen” om tijdverlies te vermijden.

Het is nu wachten op het voorstel dat premier Michel uit zijn hoed tovert. Dat voorstel mag volgens staatssecretaris Zuhal Demir alvast “niet ingaan tegen de wil van de bevolking”.
140 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • LUC VAN DER VEKEN

  NVA, grote zeveraars. Ze willen niet tekenen en ze zijn ook niet akkoord met toevoegsels. En uiteindelijk willen ze ook niet dat de regering valt! Dit is zowat de onnozelste pietpraat die je kan verkopen. Het is JA of NEE! Vallen of niet vallen.

 • marc van lierde

  Niet tekenen onder geen beding. Onbegrijpelijke houding van cd&v en open VLD.

 • Kris Verbeek

  De feitelijke tekst van dit pact is zeker geen 2 jaar gekend. Ze zijn er 2 jaar geleden aan begonnen.

 • Marianne Van den Lemmer

  Hoera! Nieuwe verkiezingen! Stem voor het origineel, mensen, niet voor de copy. Als VB niet had ingegrepen en ingezien had dat het migratiepact miserie betekende, dan had NVA dat pact gewoon getekend.

 • Guy Van Becelaere

  Als het pact niet bindend is dan zullen de emigratie landen hun onderdanen dan ook niet terug nemen dus dat pact is gewoon waardeloos waarom dan tekenen Mr Michel ?