Jan Bens in het ziekenhuis opgenomen, hoorzitting in Kamer gaat niet door

Jan Bens.
PHOTO_NEWS Jan Bens.
FANC-directeur Jan Bens is vandaag met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Hij komt morgen dus niet naar de Kamer voor de hoorzitting naar aanleiding van enkele veelbesproken uitlatingen eerder deze maand, waar de oppositie op aangedrongen had.

De topman van de nucleaire waakhond FANC deed begin deze maand enkele opvallende uitspraken in Le Soir. Zo had Bens laten verstaan dat hij in 1995 in Kazachstan enveloppes met smeergeld voorgelegd kreeg, maar "er zelf ook (heeft) aangeboden aan anderen".

Bens verduidelijkte nadien dat het enkel om geld ging voor een dokter die weigerde een medewerker 's nachts te verzorgen, maar de oppositie wil hem in het parlement aan de tand voelen. Over de enveloppes, maar bijvoorbeeld ook over zijn uitspraak dat het veelbesproken wetsontwerp van de regering voor de levensduurverlenging van de kerncentrales Doel 1 en 2 veel weg heeft van "juridische acrobatie".

De oppositie hoopte Bens te horen voor het debat over en de finale stemming van dat wetsontwerp, woensdag en donderdag. Maar dat zal dus niet lukken. Afstel is het echter niet, vermoedt Peter Vanvelthoven (sp.a), voorzitter van de subcommissie nucleaire veiligheid in de Kamer. "We zullen even afwachten hoelang meneer Bens zal moeten herstellen, maar ik ga ervan uit dat de hoorzitting nadien alsnog zal doorgaan."