Jambon wilde Vlaams Belang mee in bad trekken: “We maken het hen weer heel makkelijk bij volgende verkiezingen”

Jan Jambon deze voormiddag tijdens het openingscollege politicologie.
Photo News Jan Jambon deze voormiddag tijdens het openingscollege politicologie.
"Ik vind dat we het Vlaams Belang nu heel makkelijk maken om bij de volgende verkiezingen weer met onrealistische voorstellen te komen, die de elementaire toets van de rechtsstaat niet doorstaan, en toch weer veel zetels naar zich toe te trekken." Dat zei Vlaams minister-president Jan Jambon vanmiddag tijdens het openingscollege van politicoloog Carl Devos aan de UGent.

Jambon had geen speech voorbereid, maar beantwoordde vragen van de studenten politicologie. Veel daarvan gingen over de lange regeringsvorming en de gesprekken tussen informateur Bart De Wever en Vlaams Belang. Jambon liet verstaan dat voor hem Vlaams Belang mee in het bad had gemoeten. "Wanneer we hen in een of andere formule zouden dwingen om verantwoordelijkheid te dragen, zou een groot deel van hun kiespubliek inzien dat de toverformules totaal onrealistisch zijn. We zouden echt niet plat op de grond zijn gegaan voor al hun eisen, maar we wilden hen wel in het bad trekken in een of andere vorm van besturen."

Verschillende studenten ondervroegen de minister-president ook over de klimaatambities van de nieuwe Vlaamse regering. Jambon pleitte voor evenwicht tussen economische vooruitgang en klimaat. "Het zou mij niets kosten om te zeggen: wij gaan voor een CO2-reductie van 100 procent in 2050. Ik ben zeker dat ik tegen dan geen verantwoordelijkheid meer te dragen heb in Vlaanderen." Maar de Vlaamse regering pakt het beter realistisch aan, vindt Jambon. "Wij kunnen wereldwijd het verschil maken door technologie te ontwikkelen en die in te zetten in landen die ze kunnen gebruiken. Daarom gaat er veel geld naar onderzoek en ontwikkeling."

De klimaatspijbelaars kregen opnieuw een oproep om hun protest te verplaatsen naar woensdagnamiddag en het weekend. "Als de oplossingen in technologie liggen, dan moet je op de schoolbanken gaan zitten, zodat je er mee richting aan kan geven", aldus Jambon.

“Gaan ons echt niet moeien met panels ‘De Zevende Dag’

Ook over de plannen met de openbare omroep kreeg de N-VA’er vragen. “Er zijn in het verleden studies geweest die aantoonden dat bepaalde maatschappelijke tendenzen meer dan ze relevant waren aan bod kwamen bij de VRT”, klonk het. “In de beheersovereenkomst zal er op moeten worden toegezien dat alle opinies min of meer proportioneel aan bod komen. Maar we gaan ons echt niet moeien met de panels voor De Zevende Dag of De Afspraak.”

De VRT heeft mogelijk ook een rol te spelen in de promotie van de Vlaamse canon, die volgens Jambon te vaak als een karikatuur wordt afgeschilderd. De opmaak daarvan zal gebeuren door een wetenschappelijke en pluralistisch samengestelde commissie, verzekerde hij, en naast de witte zullen ook de zwarte bladzijden uit onze geschiedenis aan bod komen. “In het onderwijs zal het instrument worden aangereikt, maar niet worden verplicht”, aldus Jambon. 
132 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leo Peeters -Duym

  Duidelijker gezegd: het VB staat electoraal nog te zwak om haar voorstellen erdoor te drukken, maar als oppositiepartij fungeert ze uitstekend (zonder de hete adem van het VB zat N-VA al lang zoete broodjes met de PS te bakken). Maar het getuigt van N-VA hypocrisie om het VB te dwarsbomen (ik zal nooit een voorstel van het VB mee goedkeuren, aldus De wever) en het vervolgens verwijten dat hun voorstellen electoraal niet haalbaar zijn.

 • Leo Peeters -Duym

  De voorstellen van het VB zijn inderdaad dikwijls onrealistisch als je politiek bedrijft met als enige doelstelling mee aan de vetpotten te zitten en om mee de lakens uit te delen, en helemaal onrealistisch zijn ze als je het lef niet hebt om je kiesbeloftes in de vuilnisbak te kieperen (waarin N-VA grootmeester is).

 • Luc Ver Eecke

  Voila , ge ziet wat politiek is , ze moesten de verliezers laten hun plan trekken . Nu schieten ze zelf in hunne voet en zullen ze er de volgende keer weer voor afgestraft worden , de mensen vergeten dat niet meer dat ze kiezen om hun eigen postje en eigen zakken te vullen en zullen dan weer staan blèten !! En de media zal mogen doen wat ze willen . Loontje komt om zijn boontje .

 • Leo Peeters -Duym

  Jacky Coolman zegt: NVA die voorstellen pikt van VB? Zou het zo zijn, dan heeft Bart rekening gehouden met de vb-kiezers. --- De Wever rekening gehouden met de VB-kiezer? Hij houdt zelfs geen rekening met zijn eigen kiezers. Nee,hij heeft enkel aangetoond dat een stem op het VB geen verloren stem is. --JC zegt: Velen beginnen zich al te beschamen op vb te hebben gestemd. - Je houdt je wensen voor werkelijkheid. Opiniepeilingen tonen het tegengestelde aan.

 • Roger Vanthillo

  Uitgesteld het gastcollege van Prof. Carl Devos gezien. Blijkbaar stoort het sommigen dat hij het in een behoorlijk vijandige omgeving er zo goed heeft van af gebracht. Jan Jambon bleef gewoon en zichzelf. Dat niet iedereen met hem en zijn N-VA akkoord gaat is logisch. Aan het applaus achteraf kon men toch enkel maar afleiden dat de nieuwe studenten politicologie hem niet buisde. Tot spijt van wie 't benijdt.