Jambon wil voor reeks portefeuilles twee federale ministers, premier Wilmès reageert meteen afwijzend

Vlaams minister-president Jan ­Jambon (N-VA) vrijdagavond, op de traditionele 11 juli-viering in Kortrijk.
BELGA Vlaams minister-president Jan ­Jambon (N-VA) vrijdagavond, op de traditionele 11 juli-viering in Kortrijk.
Voor de federale ­regeringsonder­handelingen lanceert Vlaams minister-president Jan ­Jambon (N-VA) in Het Nieuwsblad een opvallend voorstel. Hij stelt voor om een reeks ministerportefeuilles in de volgende federale regering te verdelen tussen een Nederlandstalige en Franstalige minister. Premier Sophie Wilmès (MR) reageert afwijzend op het voorstel.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

"De Vlaamse minister van Werk (in de federale regering, red.) zou dan nauw samenwerken met zijn collega van Werk in de Vlaamse regering", zegt Jambon in het interview naar aanleiding van de Vlaamse feestdag. "Samen zijn zij dan verantwoordelijk voor een beleid op maat van Vlaanderen."

Ook voor ­andere domeinen stelt hij dat voor, al wil hij die niet ­concreet noemen. Meest logisch lijken Volksgezondheid en Economie, die ook gedeelde bevoegdheden zijn met de deelstaten.

De extra ministers ziet hij als een overgangsmaatregel. "Intussen kunnen we aan de verdere splitsing van de ­bevoegdheden werken", aldus Jambon. Het einddoel blijft voor de minister-president het ­confederalisme. In het interview steekt hij de hand uit naar PS om elkaar daarover "diep in de ogen te kijken".

Als minister op het federaal niveau moet je het hele land verdedigen. Het maakt niet uit van je welke zijde van de taalgrens je komt

Premier Wilmès

“Bevoegdheden zoals arbeidsmarkt en gezondheidsbeleid moeten op één hand komen”, aldus Jambon deze middag bij VTM NIEUWS. “Je kan dat al voorbereiden door ze te splitsen binnen de federale regering. We moeten naar een ander model gaan”, gaf de Vlaams minister-president meer duiding. Volgens Jambon worden de zaken daarmee niet complexer. “Ik praat niet over meer ministers, ik praat over wie voor wat bevoegd is. Ik wil het aantal ministers in een federale regering niet uitbreiden.”

Premier Sophie Wilmès (MR) wil niet dat het voorstel op tafel komt. “Als minister op het federaal niveau moet je het hele land verdedigen. Het maakt niet uit van je welke zijde van de taalgrens je komt. Ik denk niet dat dit noodzakelijk is”, zegt ze afwijzend.

Vlaams minister-president Jan Jambon en premier Sophie Wilmès op de Grote Markt in Brussel ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag.
BELGA Vlaams minister-president Jan Jambon en premier Sophie Wilmès op de Grote Markt in Brussel ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag.

Lees ook: Baas Volksgezondheid hekelt versnippering en geldingsdrang: “Bij tweede golf beter één piloot” (+)
209 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sven Stolk

  Met je uitspraak begeef je eigen voor Vlaams volk op glad ijs. Wie betaald België? Juist Vlaanderen. Regeer dan België met Vlaamse meerderheid is de Vlaming verwacht. Hoe moeilijk kunnen federale gesprekken dan zijn men de feiten op tafel legt om België te behouden. Vlaams volk zal dat nooit begrijpen en meer tegen gaan protesteren. Kom maar op met nieuwe verkiezing als huidige Vlaamse partijen Vlaams recht in België niet voor willen vechten.

 • jos duriau

  In plaats van het aantal ministers maal 2 te doen zou men om te beginnen beter delen door 2 en dan zijn er nog veel te veel . Waar is de tijd dat we 12 ministers hadden ?

 • Gaston Miar

  Stop de N-VA bij de volgende verkiezingen!

 • guy raeymakers

  Nee nee jan ook nog duitstalige en brussels minister aub zo hebben we er vier voor elk departement plus ook al degene nog van de deelregeringen met tiental ministers per departement en bevoegdheid moet het wel lukken. En niet te vergeten al hun kabinetsmedewerks nog. Belastingsgeld genoeg voor de postjespakkers.

 • Luc Van Bogaert

  Heeft Jambon dat zelf bedacht om het aantal federale ministers nogmaals te vermenigvuldigen met twee ? Gekker kan het niet !