Jambon wil veiligheidssas met videobewaking in alle politiecommissariaten tegen 2029

Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA).
BELGA Minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA).
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil dat er tegen 2029 in alle politiecommissariaten een veiligheidssas geïnstalleerd wordt. Dat staat in een omzendbrief waarover Le Soir schrijft.

In de omzendbrief, gericht aan de politievakbonden, gemeenten, provincies en federale politie, zegt Jambon dat hij prioritair aan een beveiligingsconcept heeft gewerkt voor het meest kwetsbare gedeelte van de politiegebouwen: de onthaalzone. De tekst met aanbevelingen moet uiteindelijk in een koninklijk besluit gegoten worden.

Alarmknop

Jambon vraagt in de omzendbrief dat tegen 2029 alle commissariaten uitgerust zijn met een veiligheidssas onder videobewaking waarin de bezoeker zich moet aanmelden.

Het gaat om een afgescheiden ruimte waar elke bezoeker door moet indien hij aan het onthaal wil geraken en er documenten in de documentenschuif wil plaatsen. De persoon verantwoordelijk voor het onthaal zit aan de andere kant van het raam en beschikt over twee knoppen: een om de deur te openen voor de bezoeker en een alarmknop. De bezoeker moet zich via een videosysteem tot het politiepersoneel wenden.

Fouilleerruimte

De tekst bepaalt ook de technische normen voor het nieuwe concept. Naar behoefte hebben de politiezones de mogelijkheid om een wachtzaal toe te voegen of een fouilleerruimte. Voor bestaande gebouwen is er een termijn van tien jaar om de gebouwen aan te passen.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Bavré

  Aan de reacties te zien, staan de beste stuurlui hier ook aan de wal. Men vergeet dat wij in een democratie leven waardoor geen enkel individu alleen het beslissingsrecht heeft. Dus altijd compromissen dat dikwijls maar halve oplossingen zijn en daarmee het probleem meestal een verwaterde oplossing geeft dat later opnieuw de kop opsteekt.

 • Eric Loyens

  Binnen 7 dagen komt de afrekening in het stemhokje

 • geert vingerhoets

  als jullie willen dat het veiliger word zeg dan eens tegen Geens dat criminelen thuishoren in de gevangenis en niet op straat

 • Gino Denil

  Waarom. Omdat er veel manieren zijn om het geld van de belastingbetaler naar de vriendjes in de private sector te draineren. Daarom beveiligt Securitas in Antwerpen de politie die zichzelf niet kan verdedigen. En het is ook al een goede tussenstap om uiteindelijk de politie te privatiseren.

 • Hilde Eykens

  Ze weten al jaren wat er allemaal moet gebeuren maar worden pas wakker als het verkiezingen zijn, in de periode van deze regering heb ik maar een verandering gezien en dat is dat we allemaal uitgemolken zijn.