Jambon wil "strengere omlijning" beoordelingskaders bij rekrutering politie

Belga
De beoordelingskaders tijdens de rekruteringsprocessen bij de politie moeten strenger en strakker omlijnd worden. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zondagavond, in een reactie op een rapport dat de federale politie opstelde, in navolging van de berichtgeving van De Standaard over ongeschikte politiekandidaten die toch door de selecties raken. De federale politie zelf noemt de informatie in de krant "onvolledig".

De Standaard schreef zaterdag dat ongeschikte kandidaten aan een politieopleiding mochten beginnen als gevolg van het grote tekort aan politieagenten. Anonieme bronnen van de krant hadden het over politieke druk om de streef­cijfers te halen. Jambon ontkende zaterdag met klem dat er sprake zou zijn van druk, en gaf de federale politie het bevel de opgesomde cases "tot op het bot" te onderzoeken. Het ging om kandidaten die veroordeeld waren voor druggebruik of verkeersovertredingen als rijden zonder rijbewijs. Sommigen hadden familie die naar Syrië was getrokken of veroordeeld was voor andere zware feiten.

Uit het rapport blijkt volgens Jambon dat de wettelijke regels in deze cases zijn gevolgd, maar dat wel vragen gesteld kunnen worden "bij de inschatting die in sommige cases door bepaalde instanties binnen het rekruteringsproces werd gemaakt". "De beoordelingskaders tijdens rekruteringsprocessen moeten bij de politie strenger en strakker omlijnd worden, zodat er minder ruimte is voor interpretatie", luidt Jambons conclusie.

Intern onderzoek

Volgens de federale politie zelf blijkt "na intern onderzoek dat geen enkele kandidaat aan de politieopleiding is mogen beginnen die ongeschikt is verklaard". "De deliberatiecommissie, de enige die daartoe bevoegd is, heeft alle toegelaten kandidaten geschikt bevonden. De informatie in De Standaard is onvolledig. Het moraliteitsonderzoek is ook belangrijk en het is nooit zo geweest dat de lat lager is gelegd", zegt woordvoerder Jonathan Pfund.

De politiewoordvoerder moet toegeven dat enkele kandidaten voorkwamen in de politiedatabanken. Maar hij voert aan dat dat niet was voor ernstige strafbare feiten. Zo waren sommigen bekend voor druggebruik of verkeersovertredingen. De huidige selectieprocedure bepaalt sowieso dat een kandidaat automatisch geweerd wordt als hij voor sommige feiten veroordeeld is, zegt de woordvoerder.

Optimalisatie

De minister wil dat de rekruteringsprocessen worden geoptimaliseerd. Zondagavond kreeg hij naar eigen zeggen de garantie van Marc De Mesmaeker, de commissaris-generaal bij de federale politie, dat hij zich daar volledig op zal toeleggen.

"De verbetering van de rekruteringsprocedure is een van de prioriteiten van de federale politie. Hij neemt daarvoor ten volle de verantwoordelijkheid. Hij is zich er goed van bewust dat die herzien moet worden, in het bijzonder om de snelheid te verbeteren", zegt Pfund MLI/LUM/(TVP)/
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Dus geen probleem voor een "teruggekeerde"terrorist ?Solliciteer bij de "opsporingsdienst " en je broodje is gebakken als "ervaringsspecialist". Goed zo Jambon !We gaan met sprongen vooruit !

 • Ronny Van de Wal

  Ik lees de laatste tijd dan de mensen de rijkswacht beginnen te missen.Ik kan dit alleen maar toejuichen.

 • Adrien Beyls

  Ah, eindelijk. Ze worden wakker in Brussel. De hete adem van het VB in de nek?

 • sylvie verdonck

  Is al jaren zo. Er worden aspiranten gebuisd tijdens hun stage omdat ze echt niet voldoen en de pa laten ze erdoor. Dat was een reden waarom we geen aspiranten meer wilden in de zone. Hoe onbekwaam ze ook zijn/waren, ze worden doorgelaten op de pa!

 • Jan Lemmens

  Ik vrees dat het inderdaad hoog tijd wordt. Eigenlijk hebben we het niveau van de vroegere rijkswacht nodig bij de federale politie. Met de huidige maatschappij is dat geen overbodige luxe.