Jambon wil dat parlement snel staatshervorming voorbereidt

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
BELGA Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
Vlaams-minister president Jan Jambon (N-VA) wil dat het Vlaams Parlement snel werk maakt van de voorbereiding van een nieuwe staatshervorming. Dat zegt hij aan De Tijd. "De kaarten liggen stilaan goed om onze ultieme vraag naar confederalisme op tafel te leggen."

Dat het Vlaams parlement zich de komende legislatuur moet buigen over het communautaire, was al afgesproken in het Vlaamse regeerakkoord. Maar daar moet vaart achter, vindt Jambon. Gezien de aanhoudende blokkage op het federale niveau zouden er wel eens snel vervroegde verkiezingen kunnen komen, is de redenering. "Op dat moment zou het federaal parlement artikel 195 van de grondwet (dat toelaat een grote staatshervorming door te voeren, red.) kunnen aanduiden voor herziening. Daarom zou de voorbereiding in het Vlaams parlement wel eens urgenter kunnen zijn dan we enkele maanden geleden verwacht hadden."

Concreet wil Jambon dat er snel een commissie wordt geïnstalleerd in het Vlaams parlement, waarin wordt vastgelegd hoe de volgende staatshervorming eruit moet zien. Dat moet dan de basis zijn om federaal te onderhandelen over een nieuwe institutionele ronde.

Dat N-VA daarin zal pleiten voor het confederalisme, waarbij de meeste bevoegdheden in handen van de deelstaten komen, is geen geheim. "De kaarten liggen stilaan goed om onze ultieme vraag naar confederalisme op tafel te leggen", zegt Jambon. "Als je ziet hoe moeilijk het al vier keer na elkaar is om een federale regering te vormen, wordt het dan niet stilaan tijd dat we elkaar in dit land eens diep in de ogen kijken?"

Vraag is hoe ver N-VA de andere Vlaamse partijen daarin meekrijgt. De meesten lijken tot nog toe weinig te voelen voor een nieuwe staatshervorming. Ook in Franstalig België is de appetijt klein.
56 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jos Boss

  Een goede voorbereiding zorgt voor resultaat. Vooruit denken kan nooit kwaad.

 • Johnny Deketel

  Omdat dan NVA de absolute macht verwerft in Vlaanderen. Ik huiver van dat idee. We verstikken nu al in hun nieuwe verdoken belastingen en ontelbare regeltjes. Dan geraakt elke werkende mens in Vlaanderen aan de bedelstaf!

 • vanaeken jokke

  Ronny Biesen de prestaties die vorige regeringen geleverd hebben voor de burgers 460 miljard schuld en hele prestatie.Diane Bernaerts 91 % van Vlaanderen heeft niet voor SPA gestemd .Ge zou verschieten Diane hoeveel Vlamingen voor confederalisme zouden stemmen NVA en VB hebben samen 50%.Danny Janssens moest het omgedraaid zijn was er volgend jaar confederalisme.Moest Vlaanderen dat niet goedkeuren voor de Walen geen probleem ze duwen het er wel door zo sociaal zijn Walen tegenover Vlaanderen.

 • gina duribreux

  EN DRINGEN 51% van de Vlamingen wil dit duidelijk en meerderheid heeft gelijk verkiezingen zo vlug mogelijk en zelfstandig worden geen tweederangs Vlamingen meer en wat kunnen we nog samen doen met elk zijn eigen middelen punt

 • Lode Kempen

  Sweet dreams Jambon er komt niets van....nv-a een still dood toebrengen dat doe je nu