Jambon: "We hebben pech gehad. Een kwartier later en we hadden Abdeslam"

Hoe kan het dat de Franse politie Salah Abdeslam na de aanslagen in Parijs nog controleerde aan de grens, zelfs zijn identiteitskaart vroeg, maar hem niet arresteerde? "We hebben pech gehad", zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon in de speciale uitzending van 'Faroek' die vanavond wordt uitgezonden. "Was hij een kwartier later gepasseerd, dan was er wel een hit geweest met de databank."

Want niet iedereen die geseind staat, wordt ook effectief opgepakt, zegt commissaris-generaal van de federale politie Catherine De Bolle in de uitzending. "Wanneer je geseind bent voor een discrete controle betekent het dat je in de diepte geseind wordt", zegt ze. "De persoon zelf mag daar niet over verontrust worden."

"Salah Abdeslam stond op een lijst van verdachte personen", bevestigt ook minister van Justitie Koen Geens. "Als ik het goed heb in categorie 5, de lichtste categorie." Maar nog opmerkelijker: tijdens de controle gebruikte Abdeslam zijn eigen identiteitskaart. "Dat wijst er wellicht op dat hij er niet aan gedacht had om met valse papieren terug te komen", zegt Geens. "En dus had hij er misschien ook niet aan gedacht om hoe dan ook terug te komen." In elk geval wijst alles erop dat Abdeslam net op tijd de grens gepasseerd is om niet gearresteerd te worden. "We hebben pech gehad", zegt Jambon. "De Fransen zeggen mij: was hij een kwartier later gepasseerd, dan was die 'hit' er wel geweest met de databanken. Dat is gewoon de hectiek van het moment."

Salah ontsnapt door verbod op nachtelijke huiszoeking?
Eerder lieten we al weten dat het verbod op nachtelijke huiszoekingen de zoektocht naar terreurverdachten in ons land al serieus gehinderd heeft. Zo mocht de politie in de nacht van 15 op 16 november niet binnenvallen in een woning waar Salah Abdeslam zich mogelijk schuilhield. Dat bevestigt minister van Justitie Koen Geens (CD&V), die de wet echter heeft aangepast.

Er mag geen huiszoeking worden verricht vóór 5 uur 's morgens en na 21 uur 's avonds, zo specificeert het strafwetboek. Er bestaan wel enkele uitzonderingen - bijvoorbeeld bij betrapping op heterdaad of in geval van brand - maar de ­bewuste wet van 1967 vormde toch een belemmering in het ­terreuronderzoek na de aanslagen in Parijs.

Justitieminister Geens vertelt vanavond in 'Faroek' (vanaf 23 uur op VTM) dat de veiligheidsdiensten op zondagavond 15 november al informatie hadden dat de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam zich mogelijk ophield in een woning in Sint-Jans-Molenbeek. Toch moest de politie door de aftandse wet op huiszoekingen wachten tot maandagochtend 5 uur om het pand binnen te vallen. Op dat ­moment was Abdeslam er niet (meer) aanwezig.

Parket nuanceert
Het federaal parket nuanceert. "We hadden informatie dat Salah in die bewuste woning kon zijn of kon geweest zijn", klinkt het. "Daarom is er ook een huiszoeking uitgevoerd, die niets heeft opgeleverd. Zeggen dat we hem niet hebben kunnen arresteren omdat we niet tussen 21 uur 's avonds en 5 uur 's ochtends mochten binnenvallen en hij in die periode ontsnapt is, is evenwel een brug te ver."


LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN ONZE DIGITALE KRANT (NU VIJF WEKEN GRATIS PROEF)