Jambon: “We hébben de begrotingstabellen, maar oppositie moet wachten. Eerst gaat het over inhoud van akkoord”

Jan Jambon.
Photo News Jan Jambon.
“We hébben die begrotingstabellen. Ze liggen op een map in mijn bureau. Maar als de oppositie ze vraagt, neig ik ze niet te geven. Vrijdag gaat het over de inhoud van het akkoord.” Dat heeft Jan Jambon verklaard op een diner van de Vlaamsgezinde opiniewebsite Doorbraak.be. De minister-president had eerder laten weten dat hij de cijfers tegen “uiterlijk maandagmiddag” aan het parlement zou bezorgen. Dinsdag kan er dan een debat volgen in een commissie.

Het was Knack-journalist Jan De Meulemeester die met onderstaande tweet de kat de bel aanbond. “Benieuwd naar de reactie van Björn Rzoska (Groen), Conner Rousseau (sp.a), Chris Janssens (Vlaams Belang) en Jos D’Haese (PVDA)”, schreef hij erbij.

Het getreuzel van Jambon zet kwaad bloed bij de oppositiepartijen in het Vlaams Parlement. De ontbrekende cijfers maken een debat en een vertrouwensstemming gewoon onmogelijk, zeggen ze in koor.

Alle oppositiepartijen drongen er daarom bij parlementsvoorzitter Liesbeth Homans op aan de cijfers op te eisen vóór het debat van vandaag. Anders moeten het debat en de stemming maar uitgesteld worden.

Liesbeth Homans.
Photo News Liesbeth Homans.

“Krachtlijnen”
Homans antwoordde echter dat de concrete begrotingstabellen niet zomaar kunnen geëist worden. Het debat gaat immers over “de krachtlijnen van de begroting” en volgens de juridische dienst van het parlement kan uit die algemene formulering niet afgeleid worden dat het moet gaan om de concrete begrotingstabellen.

Intussen heeft Jambon aan het parlement laten weten dat hij tegen uiterlijk maandagmiddag “het nodige cijfermateriaal” zal bezorgen aan de leden van het parlement. Dinsdag komt er dan de beloofde discussie over de cijfers in de commissie.

Jan Jambon.
Photo News Jan Jambon.

“Agenda kan aangepast worden”
Het is nu afwachten of de oppositie genoegen zal nemen met dat antwoord. "Het parlement en de Vlaamse burgers hebben recht op een transparantie discussie", liet Groen-fractieleider Björn Rzoska alvast optekenen. 

Bjorn Rzoska.
BELGA Bjorn Rzoska.

“Iets te verbergen”
"De regering heeft de cijfers. Dat is ons gisteren bevestigd op het overleg van de fractievoorzitters. Alleen is er blijkbaar een reden waarom ze die niet willen delen met het parlement. Misschien is Jambon bang om de cijfers vrij te geven?", vult sp.a-fractieleider Conner Rousseau aan. "Een regering die haar cijfers niet vrijgeeft, heeft iets te verbergen", dixit PVDA-fractievoorzitter Jos D'Haese.

Eergisteren liet Homans aan Vlaamsparlement.tv verstaan dat zij ook vindt dat het parlement "recht heeft" op de cijfers. "Je kan over de inhoud discussiëren. Maar als je die wil evalueren, dan moet je de begroting kennen.”

Jos D'Haese (PVDA), Bjorn Rzoska (Groen) en Conner Rousseau (sp.a) namen Jan Jambon gisteren al meteen onder vuur.
BELGA Jos D'Haese (PVDA), Bjorn Rzoska (Groen) en Conner Rousseau (sp.a) namen Jan Jambon gisteren al meteen onder vuur.

Verontwaardigde reacties op Twitter

Ook op Twitter regende het verontwaardigde reacties op de uitspraak van Jambon, onder meer vanuit de oppositie: “Dit is een minister-president onwaardig. Vlaanderen onwaardig”, aldus Groen-voorzitster Meryem Almaci. Ook haar partijgenoot Wouter Devriendt reageerde. “Als dit klopt, is dit #AutoritaireJan, werk aan de winkel voor het héle Vlaams Parlement", klonk het.

PVDA-fractievoorzitter Jos D’Haese heeft het over “een onwaarschijnlijke minachting”. “Geen begrotingstabellen morgen? Dan ook geen debat. @JanJambon steekt zijn middelvinger op naar het voltallige parlement én de samenleving. Een democratische rechtstaat onwaardig. @LiesbethHomans”

Fractieleider van Vlaams Belang Chris Janssens vindt eveneens dat Homans dit niet mag tolereren: “Beste parlementsvoorzitter @LiesbethHomans, dit kan en mag u niet tolereren. Een minister-president die spot met het parlement. Die transparantie weigert. En met wat een dedain. #ZwakkeJan” En nog:”Dat is niet alleen spotten met de oppositie, maar het hele parlement belachelijk maken. Parlementsleden van de meerderheid zijn blijkbaar puppets on a string van de regering en bereid een blanco cheque te geven. Tot daar de kerntaak van het parlement: controle van de regering!", fulmineerde hij op Twitter.
235 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Govaerts

  Hier blijkt dat het een arrogant ventje is de politieke stoel niet waardig.

 • guido vermeyen

  Ben verschoten van de vulgaire reactie van Janbon, vooral toen hij zich richtte tot die pvda'er en riep dat hij, Janbon, zelf wel bepaalde wanneer dit ter inzage zou liggen....echt, beneden alle peil, vulgariteit.....en de reactie van Tommelein, het grootste kind van die bende, was walgelijk, terwijl als ie in Oostende is, met droge oogjes dat er hier geen plaats was voor misdragingen....bah!

 • Jan Servo

  Was het een kind die speelde met zijn gsm op school dan was hij zijn gsm afgepakt. Verbied de gsm in het parlement want ze vinden spelen normaal dan werken, betaald door ons.

 • Luc Van Bogaert

  Jammer voor hen de voor deze club kozen - zij brengen Vlaanderen in armoede maar ontvangen maandelijks een (vergoeding) waar iedereen van droomt om spelletjes te spelen !!!

 • Jan peeters

  Marc Baeyens hoe kan met debatteren over inhoud als men niet weet of het betaald kan worden??? Dan heeft debat geen zin, dan is men aanhet debatteren over luchtbellen. Jambon heeft de kuren gekregen van De Wever, arrogantie ten top, neerkijkend op de mensen, deze dingen krijg je alleen in een dictatuur, gewoon beangstigend.