Jambon vraagt terughoudendheid van ministers over federale regeringsvorming

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
BELGA Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
Vlaams minister-president Jan Jambon vraagt zijn ministers om zich "terughoudend" op te stellen in hun uitspraken over de federale regeringsvorming. Dat heeft hij in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Filip Dewinter. 

De voorbije week kwam het tot verschillende botsingen tussen kopstukken van Open Vld en N-VA over de federale regeringsvorming. Zo waren er de stevige uitspraken van Vlaams viceminister-president Bart Somers aan het adres van N-VA. Hij zei onder meer dat "een blinde kan zien" dat de N-VA geen deel wil uitmaken van de volgende federale regering. N-VA-voorzitter Bart De Wever sprak dan weer van een "vertrouwensbreuk" met de top van Open Vld nadat de Vlaamse liberalen hadden deelgenomen aan een gesprek tussen de paars-groene partijen.

De vraag is of die spanningen geen weerslag hebben op de Vlaamse regering, waar N-VA en Open Vld samen in de coalitie zitten. Volgens Vlaams parlementslid Filip Dewinter zit de Vlaamse minister-president alvast met "een fundamenteel probleem". "Wat gaat u doen om de consensus in uw regering te herstellen", vroeg Dewinter in het Vlaams Parlement aan Jambon.

Volgens minister-president Jambon is er geen reden tot ongerustheid en is de sfeer in zijn regering "opperbest". "Binnen de Vlaamse regering trekken we aan één zeel en dat zeel is het regeerakkoord", aldus Jambon. De minister-president heeft de ministers in zijn regeringsploeg wel gevraagd om zich "terughoudend" op te stellen in hun uitspraken over de federale regeringsvorming.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ludo Wouters

  Ik denk dat Bart Somers elke dag met een verse pamper naar zijn werk gaat. Durft hij de NVA en de CD nog in de ogen kijken?

 • Frank Vekemans

  Gaat Bartje Somers luisteren?

 • Peter Hegge

  Maw, iedereen moet zwijgen van N-VA. Mooie vrijheid van meningsuiting uiting. En als je nva-er bent mag alles.

 • johan vankeirs

  Mr Jambon,het wordt HOOG tijd dat er nog iemand de Vlaming verdedigt en ervoor gaat. Wij hebben al genoeg ingeleverd voor de brave vrede.

 • luc vanessa

  wanneer gaat die eens in het parlement zitten ? hij is er meer niet dan wel . Die lacht met het parlement en met de burgers .Zeker mijn president niet . Schaf die kleuterboel af en terug één nationaal parlement.