Jambon verzekert: "Ofwel woonbonus, ofwel verlaagde registratie. Niemand valt tussen de mazen van het net"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) engageert zich dat "niemand tussen de twee systemen zal vallen of van de twee systemen zal profiteren". Met andere woorden, niemand zal én niet van de woonbonus genieten, én niet van de verlaagde registratierechten.
Photo News Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) engageert zich dat "niemand tussen de twee systemen zal vallen of van de twee systemen zal profiteren". Met andere woorden, niemand zal én niet van de woonbonus genieten, én niet van de verlaagde registratierechten.
In ‘De Zevende Dag’ heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vandaag verzekerd dat iedereen die dit jaar nog een woning koopt ofwél de woonbonus krijgt, ofwél de verlaagde registratierechten. Jambon reageerde daarmee op de onzekerheid die de laatste dagen was ontstaan over een groep kopers die met dubbele pech leek geconfronteerd te worden: wie dit jaar nog de zogenaamde compromis zou ondertekenen en pas volgend jaar de notariële akte, dreigde tussen de twee in te vallen.

De nieuwe Vlaamse regering laat de woonbonus, die recht geeft op een belastingvermindering gedurende de looptijd van een hypothecaire lening, uitdoven. Concreet zullen kopers van wie de notariële akte na 31 december 2019 verleden wordt geen recht meer hebben op die woonbonus. Zij moeten dan wel maar 6 procent registratierechten betalen (in plaats van 7 procent), of 5 procent als de lening aangegaan wordt voor een ‘ingrijpende energetische renovatie’.

We gaan het de komende dagen zo modelleren dat er niemand tussen de mazen van het net valt, maar ook niet dat het dubbelop zal zijn

Tussen de twee 

Maar omdat voor de vastlegging van de registratierechten niet naar de datum van de authentieke akte, maar naar de datum van de verkoopsovereenkomst of ‘compromis’ gekeken wordt, dreigde een categorie kopers te ontstaan die tussen de twee stelsels valt. Concreet: wie voor nieuwjaar zijn compromis ondertekent, maar na nieuwjaar zijn notariële akte, dreigde (nog steeds) 7 procent registratierechten te betalen, maar ook geen recht (meer) op de woonbonus te hebben.

Dat zal echter niet gebeuren, aldus Jan Jambon. “Niemand zal tussen de twee systemen vallen óf van de twee systemen kunnen profiteren”, stelde de Vlaamse minister-president in ‘De Zevende Dag’. 
“We gaan het de komende dagen zo modelleren dat er niemand tussen de mazen van het net valt, maar ook niet dat het dubbelop zal zijn.” Hoe die regeling er concreet zal uitzien, is vooralsnog onduidelijk.

“Pervers systeem”

Jambon beklemtoonde ook opnieuw dat de woonbonus ‘een pervers systeem’ is dat moet verdwijnen, omdat het de prijzen op de woningmarkt hoog houdt. Hij maakt zich sterk dat als de woonbonus verdwijnt, “de prijzen van huizen naar normale bedragen zullen zakken”. “Als een maatregel perverse effecten heeft, moeten we de moed hebben om daarmee te stoppen”, besloot hij. En ook: “Toverformules waarmee je niemand pijn doet, bestaan niet.”

Mea culpa

Jan Jambon sloeg tijdens zijn eerste televisieoptreden als Vlaams minister-president ook een mea culpa. Hij beloofde op de regeringsbanken geen spelletjes meer te spelen op zijn smartphone en engageerde zich om zich te schikken naar de cultuur van het Vlaams Parlement.

Hij kondigde ook aan dat het parlement maandag over alle begrotingscijfers zal beschikken zodat dinsdag het debat in het parlement zal kunnen plaatsvinden. Jan Jambon stelde dat de begroting tegen het einde van de legislatuur 2 tot 2,5 miljard euro groter zal zijn. Dat bedrag zal ergens moeten gehaald worden, door nieuwe inkomsten of verschuivingen, reageerde hij op de berekening van De Standaard dat er voor 2 miljard aan besparingen zullen aankomen.

Bekijk ook: Nu of nooit om nog van de woonbonus te genieten
107 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Albert De Vries

  Als de prijs van de woningen begin 2020 niet met 10 % gedaald is en blijft én er geen goeie oplossing is voor nieuwbouw, dan gaan er enkelen uit deze Vlaamse regering "geschauvliegd" worden, zeker weten. Capabel of je kan vliegen, wordt het deze keer.

 • Gino Denil

  De woonbonus bestond vroeger ook, Jean Huybrechts. Maar noemde toen de fisale aftrek van de hypothecaire lening en was toen nog voor het eerste huis federale materie.

 • Marc Faes

  Toverformules waarmee je niemand pijn doet, bestaan niet.” ???? Klopt volledig! De huidige Belgische structuur doet iedereen behalve de politici pijn. Ik zou het graag eens anders zien.

 • werner Van der Kelen

  Over de woonbonus hebben ze voor de verkiezing met geen woord gerept, ze hebben de mensen blaaskens wijsgemaakt, ook de vorige verkiezingen hebben ze dat gedaan,dan hadden ze geen woord gerept over langer werken (het stond zelfs niet in de regeer verklaring). De Nieuwe Vlaamse Armoede partij krijgt echte tjevenstreken en hun motto is luister naar mijn woorden, maar kijk niet naar mijn daden. Blijkbaar zullen de mensen het nooit leren en blijven ze stemmen voor hen die in hunne broekzak zitten

 • Paul Van Oosterwijck

  Ik heb gekocht in 1975, geen woonbonus, geleend tegen 7.8 %, registratie 11%, alles van één loon maar we gingen de eerste 15 jaar niet op reis en hadden maar één tweedehandsauto. De enigen die aan dit alles steeds grof geld hebben verdiend zijn de Immo-maatschappijen, maar daar geen woord over ! Conclusie : wie denkt dat de regering onze zakken leeg haalt vergist zich, het zijn de Immo-maatschappijen !