Jambon verdeelt meer projectsubsidies dan verwacht

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, tevens minister-president.
BELGA Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, tevens minister-president.
Vlaams Cultuurminister Jan Jambon (N-VA) verdeelt voor ruim 4 miljoen euro projectsubsidies in de eerste ronde. Oorspronkelijk zou 3,4 miljoen euro worden uitgegeven over twee ronden.

De Vlaamse regering waarin Jambon eveneens de functie uitoefent van minister-president, kondigde vorig jaar aan 60 procent te willen besparen op de projectsubsidies voor cultuur. Die gaan voornamelijk naar beginnende kunstenaars en worden beschouwd als de ‘humus’ van de cultuursector. De beslissing leidde tot groot protest van de cultuusector.

Eind vorig jaar suggereerde de minister-president al dat het budget toch zou kunnen worden opgetrokken, door het volledige beschikbare bedrag al in de eerste ronde uit te geven. Voor de tweede ronde zou dan eventueel nieuw budget kunnen worden gezocht.

Jambon heeft nu 600.000 euro aan overschotten gevonden, waardoor er in de eerste ronde 4.019.973 euro kan worden uitgedeeld. Negentig procent van de projecten die als ‘zeer goed’ werden beoordeeld door de commissie, krijgen budget. De projecten die over twee jaar lopen, zijn wel naar één jaar teruggebracht en degenen die al een structurele subsidie krijgen, ontvangen geen projectsubsidie. De aanvragers worden woensdag ingelicht.

In het kader van de komende begrotingscontrole gaat de minister nu op zoek naar geld voor de tweede ronde. De oproep daarvoor zou normaal in maart al volgen, maar die wordt omwille van de begrotingscontrole uitgesteld tot mei of juni.

“We rekenen dan ook op de welwillendheid van de andere ministers”, zegt parlementslid Marius Meremans (N-VA). “In elk geval komen we nu de belofte na die we maakten in december, namelijk dat we zouden bekijken hoe we extra middelen prioritair kunnen vrijmaken voor de projectsubsidies.” 

sp.a: “Onzekerheid blijft”

Katia Segers van sp.a noemt het goed nieuws dat Jambon “met de extra 600.000 euro zijn besparingen al een klein stukje rechtzet”. Maar tegelijk geeft hij de sector geen enkel perspectief over of hij wel geld gaat vinden voor de tweede ronde, en hoeveel dat dan zal zijn, vindt ze. “Dit is echt wel ongezien in de sector, waarin mensen zich voor hun project enten op een bepaalde indiendatum. Gezien het niet zeker is of er een tweede ronde komt en hoeveel middelen er eventueel beschikbaar zouden zijn, blijft de sector in onzekerheid. Het is essentieel dat Jambon zo snel mogelijk duidelijkheid verschaft aan de sector over de volgende ronden.” 

De cultuursector kwam in het najaar meermaals op straat om hun onmin te uiten over de besparingen.
Photo News De cultuursector kwam in het najaar meermaals op straat om hun onmin te uiten over de besparingen.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Freddy De Vos

  Totaal onbekwaam! Men zou hun moeten arresteren!

 • Luc Van Bogaert

  N-VA, de kampioen van 180° bochtenwerk !

 • Tom Faes

  De nva verkoopt vandaag weer heel veel wind .

 • PHILIPPE QUINART

  Een zoveelste draai van de partij met wie alles eens anders zou gaan. Onbekwaamheid boven.

 • Danny Govaerts

  Het begin van politieke onkunde. Eerst grof snijden en dan toch geld uitdelen dat er niet is omdat hun vriendjes hun zakken vol moet blijven.