Jambon: "Peeters stelde zelf voor premie mantelzorgers af te schaffen"

Kris Peeters, premier Charles Michel en Jan Jambon.
BELGA Kris Peeters, premier Charles Michel en Jan Jambon.
Het lijkt er opnieuw bovenarms op te zitten tussen CD&V en N-VA. Vicepremier Volgens N-VA-vicepremier Jan Jambon heeft Kris Peeters (CD&V) tijdens de regeringsvorming zelf voorgesteld om de premie voor werkloze mantelzorgers af te schaffen. Dat zei Jambon in 'De zevende dag' nadat Peeters gisteren voorstelde dat de uitkering behouden zou blijven.

Eerder deze week ontstond ophef toen bleek dat de regering de vrijstelling voor werkloze mantelzorgers om op zoek te gaan naar werk had afgeschaft. Tot 1 januari van dit jaar kreeg iemand in dat geval een uitkering die kon oplopen tot 260 euro, maar die werd dus afgeschaft, want daarover stonden afspraken in het regeerakkoord. "Mensen kunnen hun zorgtaken perfect combineren met de zoektocht naar een baan", zo klonk het bij vicepremier Kris Peeters.

CD&V zat echter gewrongen met de maatregel, omdat ze niet echt sociaal overkomt en de partij het sowieso al moeilijk heeft in de regering. Peeters verklaarde gisteren in De Standaard en Het Nieuwsblad dan ook dat hij de oude uitkering ondanks zijn eerdere uitspraken wil handhaven. Ook al staat die regeling niet in het regeerakkoord, Peeters wil ze "vurig" verdedigen.

Maar N-VA-vicepremier Jan Jambon vindt Peeters' uitspraken "een beetje eigenaardig". "Tijdens de regeringsonderhandelingen hebben wij structurele maatregelen voorgesteld zoals het beperken van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd. Het is de coformateur (Kris Peeters, red.) die toen zelf een aantal andere voorstellen heeft gedaan. Onder andere dit voorstel. En nu blijkt hij daar moeilijkheden mee te hebben?" Hoe dat komt, "moet u aan Peeters zelf vragen", aldus Jambon nog.

Jambon wilde niet ingaan op de vraag of Peeters' voorstel bespreekbaar is, daarvoor zal er binnen de regering een gesprek moeten komen.

CD&V-voorzitter Beke ontkende op Twitter alvast dat zijn partij een voorstel heeft gedaan voor de schrapping van de uitkering voor mantelzorgers.

Mensen kunnen hun zorgtaken perfect combineren met de zoektocht naar een baan

Kris Peeters, 19 februari 2015