Jambon over onderhandelingen met Vlaams Belang: “Met Tom Van Grieken kunnen we praten”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
BELGA Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt dat zijn partij “perfect de onderhandelingen had kunnen opstarten met Vlaams Belang voor een regeerakkoord”. Maar of die gesprekken ook iets zouden hebben opgeleverd, is een ander paar mouwen, klinkt het in een interview in Gazet van Antwerpen. 

Hoeveel water zouden ze in de wijn hebben gedaan?”, vraagt Jambon zich af. “We hadden kunnen kijken wat ze waard waren. We hebben het hen veel te makkelijk gemaakt.”

De Vlaamse minister-president denkt wel dat niet met iedereen binnen Vlaams Belang akkoorden te vinden zijn. “Als ze bij het discours van Dewinter of Van Langenhove blijven, kunnen we waarschijnlijk geen akkoord maken. Met iemand als Tom Van Grieken kunnen we wel praten. Dat had Vlaams Belang intern moeten oplossen.”

De hoge scores van Vlaams Belang in de peilingen, vindt Jambon overigens normaal. “De kaarten liggen bijzonder gunstig voor Vlaams Belang. De politiek is niet in staat om een federale regering te vormen, Wallonië wil een andere richting uit dan Vlaanderen, mensen zijn daar misnoegd over en het Vlaams Belang kapitaliseert daarop. En dan heeft het nog de luxe van te kunnen voorstellen wat het maar wil - klinkt het niet dan botst het. Vlaams Belang heeft toch niet de verantwoordelijkheid om het uit te voeren.”

Jambon voelt naar eigen zeggen bovendien dat de Vlamingen meer en meer openstaan voor het confederalisme. “Ik voel het veranderen, elke dag zeggen mensen mij dat ze dat nu wel zien zitten.”
58 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roger Deprez

  Zeer waarschijnlijk hoef je geen afspraken te maken met het VB Jan, je bent het Vlaams gedachten goed aan het verknoeien door machtsgeilheid, N-VA is zich zelf aan het ontbinden door niet te luisteren naar de Vlaamse kiezer en de arrogantie aan de partijtop kent geen grenzen.

 • Erik Moens

  Klappen met het vlaams blok? Daar nadert het botten gedreun weer in de straten van wat mijn Vlaanderen niét is... Onckelincx had gelijk.

 • Jan peeters

  Waar is De Wever, hij heeft zijn troepen niet meer onder controle, of zit hij weer in Lier.......

 • Peter Hegge

  Maar niet regeren. Je hebt het lef niet om met ze te regeren. Dit is een staaltje bedrog aan 2 zijdes. N-VA is meester in het mengen van gif. Ik zie eerder N-VA in een cordon als VB eruit.

 • james vroman

  Dus volgens Marleen Sauvillers zou je eigenlijk 2 volwaardige belastingbrieven hoeven te betalen ene voor het Vlaams gewest en ene om de staatsschuld te betalen ..ieder zijn gedacht maar 1 belastingbrief is al meer als voldoende … vraag me ook af hoeveel er in de rsz kas van Vlaanderen zit bij een splitsing ...hoe gaan jullie dit organiseren en betalen?