Jambon over geweld in Catalonië: "Europa moet Spanje eerst tot de orde roepen"

belga
Vicepremier Jan Jambon (N-VA) vindt dat Europa Madrid tot de orde moet roepen omwille van het geweld dat werd gebruikt tegen het referendum in Catalonië. Hij wil nog niet vooruitlopen op welke houding de federale regering moet aannemen indien de Catalanen eenzijdig hun onafhankelijkheid uitroepen. Eerst wil Jambon afwachten onder welke omstandigheden het dossier op de Europese tafel terecht komt.

Premier Charles Michel heeft "perfect gereageerd, zoals een leider in Europa dient te reageren", stelde de Vlaamsnationalist vandaag in De Ochtend op Radio 1. "Waar blijven de anderen?", vraagt Jambon zich af. "Ik had minstens verwacht dat men Spanje tot de orde zou roepen."

Jambon is het niet eens met zijn liberale collega Alexander De Croo, die waarschuwde dat "dolgedraaid nationalisme langs beide kanten" nergens toe leidt. "Elke ideologie die doldraait, is gevaarlijk", aldus de N-VA'er. "Maar de Catalanen proberen al jaren een dialoog met Spanje tot stand te brengen (...) Die roep om onafhankelijkheid komt niet uit het niets. Dat onder de categorie 'dolgedraaid nationalisme' brengen, daar ben ik het niet mee eens."

De kans is groot dat de Catalanen zeer binnenkort eenzijdig de onafhankelijkheid uitroepen. "De federale regering heeft altijd in alle moeilijke dossiers een eenduidig standpunt kunnen innemen. Ik ga ervan uit dat we dat hier ook kunnen", aldus Jambon. "Als de Catalanen die onafhankelijkheid uitroepen, dan start een proces. Het is niet omdat je die uitroept, dat alles al ontrafeld is. Op een bepaald moment zal dat op de Europese tafel belanden. We zullen zien onder welke omstandigheden dat dit naar de tafel komt", besluit Jambon.
163 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lilianne Van Neylen

  De Vlamingen kunnen dezelfde toer opgaan om de 12 miljard die jaarlijks naar Wallonië gaan terug op te eisen. Was verkiezingstaal van Jambon. Maar noch hij, noch zijn Nva hebben er iets mee gedaan eens ze de macht in handen hadden. Dus nu in een ander land gaan moeien is heel zwak.

 • Gunther Berens

  Rv je theorie klopt niet als enkel de separatisten op dit onwettig bekomen referendum zijn gaan stemmen. Iets wat me heel plausibel lijkt als je niet verblind raakt door onafhankelijk-waanzin.

 • Maxime Vanmaercke

  Evident dat de NVA Catalonië steunt. Ze willen zelf België splitsen. Hoe vuil kan politiek zijn. Meegeulen met iets onwettigs om later zelf een precident te hebben. Bahhh.

 • Frits Vandenberge

  Wat een circus. Catalonië vraagt als 2 jaar aan Spanje om te spreken over de toekomst van Catalonië. Dat is democratie. Als Spanje koppig weigert is dat dictatuur. Madrid heeft deze crisis alleen aan zichzelf te danken, of je nu akkoord bent met de houding van Catalonië of niet.

 • mieke jansens

  waar moeit die zich mee ....?