Jambon op bezoek bij Orban: “Het spreekt voor zich dat ik rechtsstaat ter sprake zal brengen”

Jambon wordt ontvangen door Hongaars minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto.
BELGA Jambon wordt ontvangen door Hongaars minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto.
"Het spreekt voor zich dat ik de kritiek op de rechtsstaat en de persvrijheid ter sprake zal brengen bij mijn gesprekken in Boedapest." Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) gezegd bij zijn aankomst in de Hongaarse hoofdstad.

Jan Jambon is deze middag aangekomen in Boedapest voor een gesprek met minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjarto en met eerste minister Viktor Orban. Hij wil het eerst en vooral over de handelsrelaties tussen Hongarije en onze regio hebben. "Zij ervaren ongeveer dezelfde impact van de brexit", zegt hij. "We kunnen elkaar helpen in de Europese Raad, bijvoorbeeld om meer steun voor de kmo's te vragen.”

Maar daarnaast wil hij ook de bezorgdheden over de Hongaarse politieke situatie op tafel leggen. "Ik snap de heisa in de Vlaamse media daarover niet. Het houdt toch geen steek om in het Europees Parlement vast te stellen dat er geen verbetering is sinds de lancering van Artikel 7 en er dan over te zwijgen als je hier ter plaatse bent?", zegt hij. N-VA, CD&V en Open Vld stemden vorige maand in met een Europese resolutie die stipuleert dat er geen progressie merkbaar is in Hongarije.

"Ik wil wel eens horen wat hun verdedigingslijn is, rond onder meer de persvrijheid en de kritiek op de rechtsstaat", aldus Jambon. Een makkelijk gesprek zal dat niet worden na de goedkeuring van de bewuste resolutie. "Maar als ik heel de wereld moet rondgaan enkel op zoek naar makkelijke gesprekken, dan kan ik beter iemand anders sturen.”

Spoedresolutie van sp.a verworpen

Het Vlaams Parlement verwierp vandaag de spoedresolutie van sp.a die Jambon vroeg om tijdens zijn ontmoeting met Orban ook te spreken over de democratie en de rechtstaat. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld en ook oppositiepartij Vlaams Belang verzetten zich tegen de spoedbehandeling. 

Volgens de meerderheidspartijen was de spoedresolutie zonder voorwerp omdat er al afgesproken was dat Jambon bepaalde bezorgdheden op het vlak van democratie en de rechtstaat op tafel zou leggen. Jambon zelf deed de resolutie vanuit Boedapest af als “pure profileringsdrang”. 
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jack vandenhende

  Een bende linkse nitswitsen en communisten hieronder gaan Orban die in zijn land de rechterlijke macht aan banden legt voor eigen gewin en de pers mond dood maakt , en waar de corruptie hoog tij viert , waar zogezegd een familie van hem de autostraten gaan her aanleggen verdedigen , niets nieuws onder de zon .

 • Antonio Rinaldi

  De rechtstaat wat een lacher in België.Zij die de duurste advocaat hebben komen vrij of worden vrijgesproken en de arme sukkelaar die met de goedkoopste betaald het gelag?

 • jos duriau

  Het zal Orban zijn die aan Jambon zegt hoe hij de mensen kan manipuleren om te doen wat hij wil.

 • Gino Sinnesael

  Is het hier dan zoveel beter dan in Hongarije? Sedert de asielinstroom kennen we meer en meer verdoken belastingen, was er een levenslange taxshift, terwijl België de laagste pensioenen en bijna de hoogste belastingen van de EU kent. Vergelijk eens uw bruto met uw netto, en tel er de dagdagelijkse belastingen bij...

 • Michel Van Limbergen

  De rechtsstaat? Weet Jambon wel wat dat is?