Jambon na de tomaten op de Ultimas: “Jammer dat kleine groep feest van de winnaars verbrodde”

Jambon kreeg gisteren heel wat boegeroep over zich heen toen hij op het podium van de Ultimas verscheen. Er werd ook met tomaten gegooid.
BELGA Jambon kreeg gisteren heel wat boegeroep over zich heen toen hij op het podium van de Ultimas verscheen. Er werd ook met tomaten gegooid.
Het is jammer dat een kleine minderheid op een behoorlijk onbetamelijke manier het feest heeft verbrod voor twaalf vooral jonge mensen. Dat heeft minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) vanavond gezegd tijdens de opening van de Spilliaert-tentoonstelling in de Royal Academy in Londen. Jambon begrijpt de kritiek op zijn beleid, maar vond de manier waarop gisteren geprotesteerd werd misplaatst.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Jambon reageerde zo op het boegeroep en vooral de tomaten die naar hem werden gesmeten toen hij gisterenavond op het podium stond tijdens de uitreiking van de Ultimas, ook bekend als de Vlaamse cultuurprijzen.

Fatsoenlijk

De minister-president begrijpt dat er kritiek is op besparingen, maar betreurt de manier waarop die werd geuit. "Om een feestje van twaalf, vooral jonge, mensen te verbrodden door tomaten te gooien, dat is jammer", zegt hij. "We leven in een vrij land, dus op een fatsoenlijke manier protesteren is geen probleem.”

Dat zowel Luc Tuymans als Walter Swennen, beiden laureaten, niet kwamen opdagen vindt Jambon ook een spijtige zaak. Tuymans was vandaag trouwens ook aanwezig op de opening van de tentoonstelling van Spilliaert. "Ik heb hem begroet", zegt Jambon daarover. Tuymans had de Royal Academy aangeraden om een tentoonstelling over Spilliaert te organiseren.

Jambon tijdens de opening van de Spilliaert-tentoonstelling in de Royal Academy in Londen vanavond.
BELGA Jambon tijdens de opening van de Spilliaert-tentoonstelling in de Royal Academy in Londen vanavond.

Spanning

Een kritiekloze cultuursector zou pas een probleem zijn, aldus Jambon nog. "En de spanning tussen de sector en de politiek is iets van alle tijden.” 

Hij benadrukt ook dat het verminderen van subsidies niet gebeurt om de kunstsector te pesten. "Die komen er om de tering naar de nering te zetten. Er zijn nieuwe maatschappelijke noden en er moet geschoven worden met het globale budget." 

Jambon stelt nog dat zijn kabinetschef met de sector in overleg is.

Lees ook: Komt het nog goed tussen de creatieve sector en zijn minister Jambon? Vanthilt: “Zijn communicatie zit compleet fout” (+)

Wouter Van Vooren5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  Er is één zaak duidelijk ,Jambon gaat het nooit leren want wat je niet hebt kan je niet gebruiken.

 • Nadine Abe

  Stop met daarmee , prijzen voor allerlei kost de gemeenschap veel geld , gebruik fit geld nuttig .

 • michel vandenhove

  hij bezuinigd op alles en nog wat behalve op zijn eigen natuurlijk !!!

 • jacques vanderkimpen

  In plaats van na te trappen en toch koppig, vanuit de hoogte, zijn gelijk te willen blijven halen zou Jambon beter de raad van Vanthilt ter harte nemen en zich even moeten bezinnen over zijn manier van communiceren. (niet beperkt tot, alleen, het onderwerp cultuur maar bij uitbreiding zijn communicatie in het algemeen)

 • Willy Bruyninckx

  Om eerlijk te zijn gaat dat nog meer gebeuren, bezuinigd op uw en de andere politiekers hun uitgaven het is een echte schande