Jambon is gebrek aan veiligheidscultuur bij Tihange "echt beu"

Photo News
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft in de Commissie Binnenlandse Zaken van de Kamer zijn ergernis laten blijken over het "gebrek aan een veiligheidscultuur" bij de nucleaire centrale van Tihange. "Ik ben het echt beu", zei de minister naar aanleiding van een klein incident in de centrale in  juni door "gebrek aan striktheid bij het personeel", schrijft La Libre Belgique. 

Op 7 juni werden de pompen van het watercircuit bij brand tegelijkertijd uitgeschakeld, terwijl voorzien is dat ten allen tijde een van de twee beschikbaar moet zijn, legt Jambon uit. Een werknemer had een pomp gedesactiveerd om een test uit te voeren op een ander apparaat. De twee pompen bleven daardoor 54 minuten non-actief. 

Tweede incident in twee maanden

Hoewel dit incident geen gevolgen had voor de veiligheid van het personeel, de bevolking of het milieu, toont het wel aan dat er een gebrek is aan veiligheidscultuur bij de centrale van Tihange, zegt Jambon. Vooral omdat dit incident er komt slechts twee maanden na een gelijkaardig incident. 

De N-VA'er liet weten dat hij het management van Engie-Electrabel, dat de centrale uitbaat, bij zich zal roepen. "We zullen de minister ontmoeten", bevestigt een woordvoerder van Engie-Electrabel intussen in een reactie. "Veiligheid is onze absolute prioriteit", klinkt het bij het bedrijf, dat de centrale uitbaat. "Er zijn twee afwijkingen gebeurd met enkele weken tussen. We nemen dat in rekening en zullen zorgen voor speciale procedures en specifieke maatregelen om het personeel te wijzen op de veiligheidsprocedures."

Actieplan

Er is een actieplan van kracht sinds 2015-2016 "om deze veiligheidscultuur te versterken" en dat na een reeks opmerkingen van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, benadrukte de woordvoerder. "Dat vertaalt zich in tientallen duizenden uren opleiding en meer dan 10.000 uren op het terrein voor het management... We nemen de zaken ernstig." 
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • geert calu

  eerst tweedehandscentrales laten draaien en dan pas de veiligheidscultuur bekijken geeft geen gevoel van goed bestuur, is al vier jaar verantwoordelijk en had beter eerst de veiligheid onder de loep genomen

 • Jos Boesmans

  Ik heb vele jaren met Walen samengewerkt. Toffe vrienden en ze deden ook hun job. Maar dat Walen nonchalanter zijn dan Vlamingen valt niet te ontkennen ! On verra bien !

 • Jan Harmsen

  Waarom dan constant dat geleuter in de krant? Doe er wat aan vent, ze zit in de regering! 4 jaar horen we de NVA klagen en jammeren, maar regeren is er niet bij. Wel volop graaien en postjes verdelen evenals partijkas laten vollopen met belastinggeld. Nooit stem ik nog NVA dat is zeker.

 • ETIENNE BOECKX

  En ik ben de leugens van de N-VA beu wat hebben die van hun beloften waargemaakt ? Wat ik wel weet is de hatelijke verwezelijkheden zoals de indexsprong , verhoging van elektriciteit tax van 6 naar 21%, het niet afschaffen/herzien van de notionele aftrek voor bedrijven, de taxshift tijdens het jaar op het maandelijks inkomen zonder de taxschalen aan te passen ( broek vestzak politiek ) enz . Voor mij geen N-VA meer !

 • Dennis Guedon

  Heeft nochtans al jaren de tijd gehad om er iets aan te doen. Hypocriete vent.