Jambon hekelt gebrekkige communicatie Electrabel na lek Doel 1

Photo News
Engie Electrabel, de uitbater van de kerncentrales, is in de fout gegaan bij de communicatie over het lek in de centrale Doel 1. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) gezegd in de Kamer. De minister benadrukte wel dat er op geen enkel moment een risico is geweest voor het leefmilieu, de bevolking en de werknemers.

Het water dat uit het primaire circuit lekte en dat op 23 april is opgemerkt, kwam terecht in een opvangmechanisme. Er is nooit enig risico geweest dat water in leefmilieu terechtkwam, zei minister Jambon. Om de oorzaak van het lek te herstellen, is een onderhoud dat voor eind mei voorzien was, vervroegd. Wel is het fout gelopen bij de communicatie over het incident. Electrabel moet normaal binnen de twee dagen een inschaling doen, maar die is pas op 30 april bij de nucleaire waakhond FANC toegekomen. De inschaling van het risico was evenwel nul. Volgens de minister werden de Nederlandse diensten wel correct geïnformeerd.

De subcommissie nucleaire veiligheid van de Kamer hoort het FANC volgende week dinsdag over het voorval.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Janssens

  Het wordt hoog tijd dat de semi-overheidsbedrijven eens onder de loop worden genomen en het profitariaat eruit kan gehaald worden. Elke burger betaald ervoor!

 • Albert De Vries

  Dat wordt dan alle kerncentrales stilleggen en door jumpers alle lassen (met röntgen ? in die omgeving ?) laten controleren op gelijkaardig... Hoeveel jumpers gaan hun gezondheid daarvoor niet op het spel moeten zetten en dan minstens een jaar geen straling meer mogen krijgen.... Plus de kost van de stilstanden en de grote elektriciteitskosten van al die heropstarten...

 • Hugo Van Haevre

  Hopelijk nooit maar als er echt iets gebeurd denkt ge toch niet dat ge dat gaat weten, wel als het al gebeurd is misschien, Antwerpen dik 600000 inwoners die allemaal in paniek op de vlucht slaan hoe veel doden gaan er dan vallen denkt ge, fabrieken die moeten stilgelegd worden maar als het personeel gaan lopen is wat dan boem ?

 • raymond van der craen

  Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid in ons landje? Eens gokken de minister van Buitenlandse zaken.

 • JAN krommentak

  De burger ook !