Jambon: "Geweld tegen politiehond = geweld tegen agent"

Het hondenteam van de Gentse politie bestaat dit jaar vijf jaar.
James Arthur Het hondenteam van de Gentse politie bestaat dit jaar vijf jaar.
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon overweegt geweldpleging tegen politiehonden gelijk te stellen met geweld tegen een politieambtenaar. Dat blijkt uit zijn antwoord op een schriftelijke vraag van Katja Gabriëls (Open Vld). Ons land beschouwt momenteel een politiehond bij de uitvoering van politietaken als een voorwerp naast de andere politiemiddelen die ingezet worden.

"Het lijkt me toch een meerwaarde om geweld tegen een politiehond apart op te nemen in een wetgeving en, zoals het Europees Hof van Justitie in Straatsburg heeft geoordeeld, gelijk te stellen met geweld tegen een politieambtenaar. Dit zal verder juridisch geanalyseerd worden", aldus Jambon, die hierbij verwijst naar een uitspraak van het Hof die ingeleid werd door een Noorse hondengeleider van wie de diensthond werd aangevallen. 

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon
BELGA Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon

In haar vraagstelling verwees Gabriëls naar het feit dat een politiehond van de politiezone Brussel-West enkele maanden geleden zwaargewond raakte nadat het dier in een appartement in Jette met een mes werd aangevallen door een psychiatrische patiënt. Naar aanleiding daaraan werd een petitie opgestart om de politiehond te laten erkennen als een verlengstuk van een politieagent. "Door de huidige wettelijke kwalificatie van de politiehond kan een geleider zijn hond niet eens gewettigd verdedigen en is de wettige verdediging ook niet inroepbaar", aldus Gabriëls. 
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martin Lapierre

  Waarom geven we de honden en paarden die dienst doen bij de ordediensten niet een officiële titel en statuut ipv ze te beschouwen als een "verlengstuk" van de bevoegde ambtenaar. Zo krijgen ze dan ook erkenning voor wat ze doen voor de maatschappij.

 • Mark Talman

  Juridisch drijfzand omdat de hond geen kennis heeft van wetgeving en nooit bewezen kan worden dat die perfect bevelen gehoorzaamd in noodsituaties. Aangevallene heeft ook het recht niet verwond te worden indien niet noodzakelijk. Hond kan daar niet over oordelen. Honden zijn makkelijk te vervangen. Tenzij iemand eerst die hond aanvalt heeft dit juridisch weer eens geen waarde maar het staatsblad wordt er weer dikker van.

 • Karine Roeland

  Eindelijk die hond of paard verdient dit. De dieren kiezen er niet voor om zo een gevaarlijke job uit te oefenen. En Didier, een politiehond zal niet zomaar een stuk uit je bijten. Hij krijgt genoeg eten, mensenvlees zal hem niet interesseren.

 • Ian Vandenbossche

  Een politiehond kiest niet zelf voor de job, hij/zij wordt daarvoor ‘gebruikt’. Het is dus maar normaal dat geweld tegen de hond wettelijk wordt bestraft. Zelfde met de politiepaarden.

 • ingrid mertens

  Er moet dringend een wet komen die dieren bescherming geven! Een dier is ook een levend wezen met emoties en pijn..... Respect voor mens en dier is gewoon een must!