Jambon geen premier en De Wever geen minister-president: dit zeiden N-VA-kopstukken voor verkiezingen

Bart De Wever en Jan Jambon
BELGA Bart De Wever en Jan Jambon
Jan Jambon (N-VA) wordt naar voren geschoven als Vlaams formateur. Hij zal nu de verdere gesprekken met CD&V en Open Vld over de Vlaamse regering leiden en wordt daarna minister-president. Die rol leek nochtans weggelegd te zijn voor partijvoorzitter Bart De Wever.

Op 19 januari 2019 kondigden de twee kopstukken in het Vlaams parlement aan naar welke postjes ze een gooi zouden doen na de verkiezingen. De Wever zou zijn rol als partijvoorzitter en burgemeester van Antwerpen opgeven voor het minister-presidentschap van Vlaanderen. Jambon was op zijn beurt kandidaat-premier. Nu wordt die laatste dan toch minister-president.

Federale onderhandelingen

De wissel lijkt er vooral te komen door de moeilijke onderhandelingen op federaal niveau. Bart De Wever wil daar, als partijvoorzitter, deel van blijven uitmaken. “De partij vond het niet logisch dat ik daar nu zou weglopen”, klinkt het.
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raymond van der craen

  @Fons Casteels: U heeft 100% gelijk dat de kiezers volgende keer met hun verstand moeten gaan stemmen in plaats met hun buikgevoel en we zullen uw raad opvolgen. Ik zal zeker niet stemmen op een partij die de Vlaamse zaak verraden heeft, de koopkracht van de hardwerkende Vlaming flink heeft aangetast, ons doet werken tot ons 67ste en eigen postjes het belangrijkste vindt. Je moet wel een sadomasochist zijn om nog voor de N-VA te stemmen!

 • Dirk Van Den Bossche

  BDW wordt geen minister president. Heeft hij de kiezer bedrogen? Denk het niet,doet gewoon wat andere partijen hem hebben voorgedaan. Ooit werd ene Kris Peeters minister zelfs zonder op een verkiezingslijst te hebben gestaan, rechtstreeks van bij UNizo. Dus het voorbeeld van bedrog komt van de Tseven.

 • Fons Casteels

  Zou het niet fair zijn om ook te vermelden dat De Wever ook gezegd had: "als de kiezer ons een mandaat geeft met minstens 30%"? Want dat is niét gebeurd: er zijn zoveel NVA-kiezers naar het VB overgestapt, dat de NVA te verzwakt is om federaal te kunnen blokkeren. Moge dat de les zijn van wat er nu gebeurt: VB-kiezers, stem de volgende keer met uw verstand i.p.v. met uw buikgevoel. Maak de NVA terug sterk genoeg om federaal eisen te kunnen stellen.

 • Myrtle Marien

  Ach dat gedraai en gekeer is voor elke werkende en dus betalende burger al lang duidelijk. Men zou eens de uitspraken van voor de verkiezingen van 2014 moeten toetsen aan wat er uiteindelijk is gebeurd. Iemand die die dit gedaan heeft, heeft op 26 mei niet (meer ?) op de NVA gestemd. Het is een partij die het moet hebben van mensen die alleen luisteren naar de woorden, en niet (kunnen) kijken naar de uitwerking ervan in de praktijk.

 • peter colson

  BDW kan geen stad runnen, piet devlieger? Ik kom uit Antwerpen en ken daardoor waarschijnlijk veel meer Antwerpenaren met verschillende achtergronden dan jij. Niet alles is perfect, maar over het algemeen is de sinjoor nog best tevreden. Ze weten dat jouw alternatief (GROEN of PVDA) nog veel slechter is. Een partij die in een stad amper 4%p heeft ingeleverd na een eerste deelname wordt gewaardeerd