Jambon en Mayeur strijken plooien glad "voor zover er plooien zouden geweest zijn"

BELGA
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) hebben naar eigen zeggen de onderlinge plooien glad gestreken. "Voor zover er al plooien zouden geweest zijn", aldus Jambon. Hij erkende dat in het rapport van de Algemene Inspectie van de politie geen sprake is van "grove fouten" bij de uit de hand gelopen nationale betoging en beloofde Mayeur zijn vraag om extra middelen te onderzoeken.

Tussen Jambon en Mayeur zat de voorbije maanden een stevig haar in de boter. Na de ontspoorde vakbondsbetoging wezen de politiebonden Mayeur met de vinger, waarop Jambon de algemene inspectie van de politie om een onderzoek vroeg. Enkele weken later stond Mayeur de minister niet toe de werkende politiemensen in Brussel met kerstmis taarten te brengen.

Na een "constructief gesprek" van een half uur zeiden Jambon en Mayeur het verleden achter zich te laten en samen naar de toekomst te kijken. "Het heeft geen enkele zin dat ik als minister van Binnenlandse Zaken een dispuut zou hebben met de burgemeester van de grootste stad van het land", suste Jambon. Bovendien heeft het intussen afgeleverde rapport "geen grove, grote fouten" aan het licht gebracht die nopen tot sancties.

Het rapport bevat wel een reeks aanbevelingen, maar die zijn volgens Jambon en Mayeur eerder operationeel en technisch van aard. "Als er honderddertig politiemensen gewond raken, moeten we toch bekijken waar de organisatie beter kan", aldus Jambon. "We moeten lessen trekken om te vermijden dat dergelijk zaken zich kunnen herhalen."

PHOTO_NEWS

Extra middelen zouden alvast helpen, zo klonk de boodschap van Mayeur voorts. "Het stijgende aantal manifestaties en toppen in de hoofdstad overstijgt de krachten van de lokale politie. Ik heb daar begrip voor getoond", verduidelijkte Jambon. Hij roept nu samen met Mayeur een werkgroep in het leven om te bekijken welke federale steun eventueel mogelijk is. Dat werk moet gebeuren "in kader van de nakende begrotingscontrole en het kerntakendebat bij de politie", klonk het wel.

Eerder vroeg Mayeur, net als Antwerps burgemeester Bart De Wever, blijvende federale steun voor de bescherming van bepaalde gevoelige plaatsen, ook als het terreurdreigingsniveau weer daalt en de militairen uit het straatbeeld verdwijnen. Jambon verzekerde dat veiligheid een prioriteit is en herinnerde eraan dat Brussel ook in het verleden al extra steun kreeg.