Jambon: "Dreigingsniveau 4 gaat over meer dan Salah Abdeslam"

Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) benadrukt dat de veiligheidsdiensten alles in het werk stellen om betrokkenen te kunnen oppakken. "We houden dit verhoogde dreigingsniveau vol zolang het nodig is. We kunnen hier geen toegevingen op doen. Niveau 4 gaat om meer dan die ene figuur van Salah Abdeslam", zei hij vanavond in een extra uitzending van De Afspraak.

Is het met Abdeslam opgelost, als hij gevonden wordt? "Spijtig genoeg niet, het is een dreiging die breder is dan die figuur", zegt Jan Jambon. "Het is net zoals bij Verviers: we hebben één cel opgerold. Maar het is een vertakte organisatie. Het is niet omdat je één cel oplost, dat het probleem is opgelost."

"Daarom ook dat die grote machtsconcentratie gebeurd is, daarom ook dat we de zaken van minuut tot minuut opvolgen. Het heeft ook geen zin om dat te verbergen. Er is een reële bedreiging, maar we stellen dag en nacht alles in het werk om aan die situatie het hoofd te bieden."

Jambon had eerder op de dag al aangegeven dat het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) morgenmiddag een nieuwe analyse maakt van de terreurdreiging en dat de Nationale Veiligheidsraad daarna bijeenkomt.