Jambon bevriest beslissingen over levering militair materieel aan Turkije

Jan Jambon
BELGA Jan Jambon
De Vlaamse regering zal voorlopig geen beslissingen meer nemen over aanvragen van Turkije voor de levering van goederen die mogelijk militair gebruikt kunnen worden. Dat heeft minister-president Jan Jambon (N-VA), ook verantwoordelijk voor Buitenlandse Zaken, bekendgemaakt.

Er lopen momenteel vier aanvragen voor leveringen aan Turkije van zogenaamde ‘dual use’-goederen, die zowel civiel als militair gebruik kunnen dienen. “Deze vier dossiers zijn al een tijdje in behandeling, maar tot de situatie in de regio duidelijker wordt, schorten we de beslissingen in deze dossiers op”, zegt de woordvoerder van Jambon.

Ook in andere landen woedt een debat over wapenleveringen aan Turkije. Finland besliste gisteren al om de wapenexport naar Turkije stil te leggen. Jambon had in De Ochtend op Radio 1 de Europese Unie al opgeroepen om economische sancties te treffen als vergelding voor de inval in Koerdisch gebied in Syrië.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Moens

  Ook nog na dreigementen van der Erdogan om vluchtelingen naar hier te sturen?

 • Marc Baeyens

  Geen woorden maar daden. Toch al ene in Europa die zijn nek durft uit te steken tegen Erdogan. Die man is niet alleen dictator in eigen land maar ook in andere landen (waaronder zelfs in België).

 • Van Eersel Guy

  Daar hadden ze nooit mee mogen beginnen, maarja zakken vullen he

 • Gustaaf Govaerts

  Doet ie toch iets nuttig