Ga naar de mobiele website
^ Top

Jambon: "Besparen op sociale zekerheid" - Onderhandelingen gaan woensdag verder

Binnen de federale regering is er nog geen akkoord over de begrotingscontrole. De belangrijkste ministers zaten dinsdag tot laat in de avond samen op Hertoginnedal, maar konden het werk niet afronden. Woensdag gaan de onderhandelingen verder. In totaal moeten ze minstens 2,2 miljard besparen of nieuwe inkomsten vinden.

Er werd dinsdag flink doorgewerkt, en dat moet ook want makkelijk is de opgave niet. Daar komt nog bij dat vooral N-VA ook nog blijft hameren op structurele, grondige hervormingen.

Voor vicepremier Jan Jambon betekent dat ook maatregelen in de sociale zekerheid, al ligt dat moeilijk voor coalitiepartner CD&V. "Het is een zware, moeilijke opdracht", zegt Jan Jambon aan VTM. "Wij hebben altijd gezegd dat er structurele maatregelen genomen moeten worden. Dan komen er veel dingen aan bod, ook de sociale zekerheid."

Zoals bekend moet de regering een aanzienlijk gat dichtrijden om de begroting voor dit jaar op de rails te houden. Door de aanslagen lagen de werkzaamheden bijna twee weken stil, maar maandag zijn de gesprekken op topniveau hervat. Dinsdag kwamen de ministers om 16 uur bijeen op Hertoginnedal, waar de vergadering tot een heel stuk in de avond duurde.

Minder dan 2,2 miljard
Volgens het rapport van het monitoringcomité, de ambtenaren die de begroting opvolgen, moest de regering minstens 2,2 miljard euro vinden om de begroting in lijn met de Europese afspraken te houden. Dat cijfer zou intussen al naar beneden zijn bijgesteld, al blijft er over de precieze inspanning nog discussie. Die zou dinsdagavond nog niet volledig uitgeklaard zijn.

Woensdag zouden er eerst werkgroepen samenkomen met onder meer de kabinetschefs, later zou er een nieuwe vergadering van het kernkabinet volgen.

Maandagavond, na de eerste vergadering op Hertoginnedal, en dinsdag zijn er allerlei bilaterales en werkgroepen geweest om de zaken verder uit te klaren. Het blijft de vraag wanneer de zaak rond zal zijn. Officieel is de deadline eind april, wanneer België cijfers moet kunnen voorleggen aan Europa.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug