Jambon bereikt prin­ci­pe­ak­koord: woensdag volgt operationeel plan van politiediensten

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon
pict. by Didier Lebrun © Photo News
Photo News Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon pict. by Didier Lebrun © Photo News
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft vandaag met de burgemeester van Schaarbeek en de Stad Brussel een principeakkoord gesloten om samen de overlast en onveiligheid in en rond het station Brussel-Noord aan te pakken.

Zij geven aan hun betrokken politiezones van de federale politie, de politie Brussel Noord en de politie Brussel Hoofdstad Elsene de opdracht om tegen woensdag een geïntegreerd actieplan op te zetten. Het plan zal ook woensdag voorgesteld worden.

Het geïntegreerd politieplan moet de gehele overlast en onveiligheid in en rond het station Brussel-Noord en het nabije Maximiliaanpark aanpakken. De acties om de transmigranten en de overlast die ze met zich meebrengen weg te krijgen uit de omgeving, blijft wel prioriteit.

"We hebben altijd gezegd dat het geen zin heeft om daar cowboy te gaan spelen of om los van elkaar te werken", vertelt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jambon. "De enige manier om het probleem of de overlast aan te pakken is met een gezamenlijk politieplan."

De politiediensten krijgen nu 48 uur om het plan uit te werken en woensdag voor te stellen aan de ministers en burgemeesters. Dan pas zal bekend worden welke acties er mogelijk ondernomen worden. "Tot woensdag krijgen de politiediensten de tijd om echt met een plan af te komen dat doet wat het moet doen. We gaan ons nu nog niet vastprikken op wat de acties zullen zijn", verduidelijkt Van Raemdonck.

Na een eerste overlegronde deze morgen liet minister Jambon al weten dat het doel is om het station terug te geven aan de reizigers en de woon- en handelsbuurt opnieuw veilig maken. Ondanks het principeakkoord blijft Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) sceptisch. "Alle protagonisten beseffen dat de situatie verergert, maar er is helaas nog geen akkoord over een concrete aanpak", aldus Clerfayt.

De vraag naar een geïntegreerd plan is groot bij de Schaarbeekse burgervader, want die merkt op dat er ook nieuwe vormen van criminaliteit opduiken vanwege de inmenging van de verschillende kwetsbare bevolkingsgroepen. De leefomgeving rond het Noordstation verbeteren, is daarom ook een prioriteit voor burgemeester Clerfayt.

"Laten we realistisch blijven. Een tegenbeweging waarbij enkel de politie ingezet wordt, volstaat niet en zal zelfs contraproductief werken. Zo wordt het probleem enkel verplaatst", klinkt het bij Clerfayt.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Arthur Houben

  De politiek is een praatbarak geworden om te sussen en stemmen te ronselen en verder elke situatie te laten verzieken want er gebeurt NIKS.Waarvoor betalen we hunne vette pree nog? Zelfs illegalen houden ze hier.

 • Tony Vandermaelen

  Hier ziet men de onbekwaamheid van deze regering naar boven komen. Veel blablabla maar niks aan concrete oplossingen. Typisch voor het kiezersbedrog van de NVA.

 • jan dupont

  nog wat meer regeringen, commissies, staatssecretarissen,politiezones en nog wat van die zatte zever in het leven roepen en wedden het zal nog complexer worden. op den duur zou men nog een dictator wensen dan weet je tenminste waar je aan toe bent

 • Rosanne Van Daele

  je weet op voorhand dat het terug niks zal zijn met deze gast. van alles beloven en nooit iets realiseren. Zo kennen we de NVA'ers !

 • Frank Van den Bulck

  Allemaal praat voor de vaak. Het zijn bijna verkiezingen he ! Slapjanus.