Jambon: “Armoedebeleid valt onder welzijn”

BELGA
De nieuwe Vlaamse regering heeft wel degelijk de ambitie om de armoede terug te dringen. Dat zegt minister-president Jan Jambon in ‘Terzake’, als reactie op de kritiek dat er in het regeerakkoord nergens sprake is van armoede. Het armoedebeleid maakt volgens Jambon deel uit van het luik welzijn.

“Armoede is een groot probleem, maar dat maakt voor ons deel uit van het hele welzijnsluik”, zegt Jambon vanavond in ‘Terzake’.  “Dat luik is er juist op gericht om armoede tegen te gaan. Daar zet je een hele reeks instrumenten voor in: sociale huisvesting, ouderenzorg en gezondheidszorg”, argumenteert Jambon. “Armoede isoleren van het hele welzijnsgebeuren maakt het nodeloos moeilijk, ik denk dat het volledig deel moet uitmaken van het welzijnsluik.”

Volgens Jambon hangt veel af van hoe je armoede definieert. “Voor mij is armoede mensen die niet de voorzieningen hebben waar je van kan uitgaan dat iedere burger in onze maatschappij die heeft”, klinkt het. “Armoede wordt gedefinieerd als iets relatief, relatief ten opzichte van de andere mensen. Als het inkomen van de armen iets minder stijgt dan dat van de anderen, dan worden ze relatief armer. Als we ons daarop baseren, zijn we ons zelf iets aan het wijsmaken.”




23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jos duriau

  Het ziet er voor de minderbedeelden niet zo goed uit met deze rijkeregering.

 • Pierre Ocreman

  Armoede is een groot probleem???? Het zal er niet op beteren. Wij zijn het pluimvee..ooit zijn de pluimen op.

 • Luc Lepoudre

  Vele roepers mogen eens op hun plaats gezet worden met het gegeven dat wij met een hongertoontje zoals nu 1200 euro/md 's avonds en in de week bijklusten in een tweede job in plaats van in onze hangmat te kruipen. Nu worden we belaagd want worden aanzien als "de rijken".

 • Ronny Biesen

  Geef iedereen werk en verlaag jullie opgepompte belastingen naar 30% voor iedereen. Geen armoede meer in Belgie, dan enkel nog 1 regering en we hebben overschot.

 • Tom Faes

  Het zal niet lang duren voor ze opnieuw beginnen te kibbelen .Met zo'n akkoord overleeft de CD&V niet meer . Vld bijvoorbeeld wil altijd minder overheid maar is nu akkoord met meer overheid ah ja want Rutten wil minister worden . Verder ocharme mijnheer Beke , je laten inpakken als een sloef enkel voor een postje. Denken ze nu echt dat wij dat niet merken ?