Jagersvereniging pleit voor inperking populatie everzwijnen

Toon Royackers
Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) pleit ervoor om niet langer beperkingen op te leggen rond het schieten van everzwijnen, om zo de plaag in Limburg en Antwerpen aan te pakken en om de Afrikaanse varkenspest buiten Vlaanderen te houden. De vereniging neemt deel aan het geplande overleg met de gouverneurs van Antwerpen en Limburg.

In bepaalde delen van Vlaanderen zorgen de wilde zwijnen voor serieuze overlast, door schade aan tuintjes en gewassen, aanrijdingen en agressief gedrag, zegt HVV-directeur Geert Van den Bosch. "Een deel van de oplossing ligt in het zo veel mogelijk reduceren van de aantallen, natuurlijk binnen het huidige wettelijke kader."

Daarom pleit Hubertus Vereniging Vlaanderen om niet langer restricties in te stellen wat het afschot betreft en everzwijnen te schieten ongeacht leeftijd en geslacht. "Met respect weliswaar voor de weidelijkheid", verduidelijkt Van den Bosch. Aan de landeigenaars, de overheden en terreinbeheerders vraagt hij om op hun eigendommen een vorm van jacht toe te laten.

Varkenspest

Het beperken van de populatie tegen overlast, is eveneens nuttig in de strijd tegen Afrikaanse varkenspest, klinkt het. "Indien ooit de Afrikaanse varkenspest in Vlaanderen uitbreekt -wat hopelijk nooit gebeurt- dan is het nemen van maatregelen veel makkelijker met een reeds teruggedrongen populatie", aldus Van den Bosch, die ook pleit om geluidsdempers en nachtrichtkijkers toe te laten.

HVV organiseert de komende maanden vormingen om jagers te activeren. Tijdens lokale bijeenkomsten wordt opgeroepen om meer te bejagen, alle kadavers van wilde zwijnen te rapporteren en niet langer ingewanden van geschoten dieren in de natuur achter te laten. De vereniging en de Vlaamse overheid werken daarom samen om een netwerk van ophaalpunten voor slachtafval te ontvouwen.

De gouverneurs van Antwerpen en Limburg organiseren over de Afrikaanse varkenspest een speciaal overleg met naast Hubertus Vereniging Vlaanderen ook het Agentschap voor Natuur en Bos, de landbouwers, de natuurorganisaties, en de wildbeheereenheden met een afschotplan voor everzwijnen. Dinsdag vindt in Antwerpen de eerste vergadering plaats, volgende week volgt Limburg, meldt HVV. 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  De 'jagers' willen er graag eens lustig op los schieten. 't Is een keer iets anders dan een uitgezette fazant of patrijs. Ja, dat geeft blijkbaar een kick bij die gasten een dier te kunnen afmaken met een geweer.

 • Patrick Jacob

  Word eens tijd dat de jagers een stop toe geroepen wordt en niet meer zomaar zonder toestemming iemand anders grond te betreden

 • Raoul Rouma

  Een inperking van die jagerspopulatie zou het probleem dadelijk oplossen? Na het uitzetten van everzwijnen kunnen die fanatiekelingen zich als helden van de dag voordoen, de tamme fazanten hebben we al gehad. Dit zijn geen jagers maar laffe schutters die met de natuur niets te maken hebben.

 • jammy cappon

  Daar komen de schutters, want jagers zijn een zeldzaam goed geworden, schutters daarentegen...kennen het verschil niet tussen een everzwijn en een koe.

 • Verhaegen ivo

  Zij en niemand anders hebben hier everzwijnen uitgezet. Trouwens alles wat ook maar een probleem is voor t succes van hun jacht wordt voor de voet uitgemoord.Jaren hebben ze gekweekte fazanten en patrijzen uitgezet die geen instinct meer hadden en op n schoteltje gedekt door de vossen konden worden opgegeten, met n vossenplaag als gevolg.