Jagers dienen bij Centrum voor Gelijkheid van Kansen klacht in tegen Vogelbescherming

Vogelbescherming Vlaanderen wil met een advertentie de bevolking attent maken op "het omvangrijke gesjoemel met jachtplannen in Vlaanderen". Dat vinden de jagers intimidatie.
THINKSTOCK Vogelbescherming Vlaanderen wil met een advertentie de bevolking attent maken op "het omvangrijke gesjoemel met jachtplannen in Vlaanderen". Dat vinden de jagers intimidatie.
Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV), de belangenvereniging van de Vlaamse jagers, dient bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding klacht in tegen Vogelbescherming Vlaanderen, voor intimidatie. "De vereniging is samen met haar leden de aanhoudende valse insinuaties en aantijgingen meer dan beu", melden de jagers in een persbericht.

De jachtvereniging reageert daarmee op de paginagrote advertentie van Vogelbescherming Vlaanderen die gisteren in De Standaard te zien was. De natuurorganisatie wil de bevolking attent maken op "het omvangrijke gesjoemel met jachtplannen in Vlaanderen".

Jachtterrein
"Om ergens wettelijk met het geweer te kunnen jagen, moet een jager een jachtplan indienen waarbij hij over een jachtterrein met een aaneengesloten oppervlakte van minstens 40 hectare beschikt", zegt Vogelbescherming. Maar zonder toestemming van heel wat privé-eigenaars zouden percelen ingekleurd worden, om aan die oppervlakte te geraken. Omdat burgers deze documenten moeilijk kunnen inzien, biedt Vogelbescherming Vlaanderen een digitaal platform, met www.schietinactie.be.

"Jagers zijn meer dan moordenaars"
Dat platform is een serieuze doorn in het oog van de jagers. Dat Vogelbescherming ook wil dat voor alle ingekleurde percelen een schriftelijke toestemming voorgelegd kan worden, toont voor de HVV aan dat de natuurvereniging de jagers "als groep stigmatiseert". "We zijn de aanhoudende valse insinuaties en aantijgingen meer dan beu", zegt HVV-voorzitter Rudi Van Decraen. "Jagers zijn geen moordenaars, ze zijn meer dan dat. We zijn ook natuurbeschermers, en zorgen voor de juiste biodiversiteit."

"Extremistische groepering"
Van Decraen zegt goede verhoudingen te hebben met de meeste natuurbewegingen. "Maar inderdaad niet met een extremistische groepering als Vogelbescherming", zegt Van Decraen. "Zij willen de jacht afschaffen, en hun eis om die schriftelijke toestemming te kunnen voorleggen, past daarin. In het verleden hebben we hun acties over ons heen laten gaan, maar we hebben nu besloten om dat niet meer zo te laten."

HVV zegt tot slot niet uit te sluiten nog andere juridische acties te ondernemen tegen Vogelbescherming Vlaanderen.