Jager krijgt celstraf met uitstel voor valse vergroting jachtterrein op domein van Marc Couke

Thinkstock
Een 46-jarige jager uit Merelbeke die onterecht percelen van anderen aan zijn jachtterrein toevoegde om er met vuurwapens te kunnen jagen, is veroordeeld tot vier maanden met uitstel en 9.000 euro effectieve boete. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank dinsdag beslist.

De man werd beschuldigd van valsheid in geschrifte en inbreuken op het jachtdecreet. Hij beweerde in 2013 onterecht dat zijn jachtterrein 89 hectare groot was en in 2014 ging het om een claim van 51 hectare. Onder meer 6 hectare grond rond het kasteel van Marc Coucke was zonder diens medeweten ingekleurd als jachtgebied. 

In werkelijkheid was het jachtterrein telkens minder dan 40 hectare groot. Daarom moest de jager zich ook verantwoorden voor inbreuk op het jachtdecreet, want jagers moeten 40 hectare aaneengesloten terrein hebben om met het geweer te mogen jagen.

Geen mondelinge toestemming
"Het staat vast dat de neergelegde jachtplannen vals waren. Het was zeer duidelijk te zien waar de woningen liggen", stelde rechtbankvoorzitter Jan Van den Berghe. "De beklaagde had alle gegevens van het kadaster gekregen. De bewering dat hij mondelinge toestemming had wordt ook tegengesproken door de bewoners zelf. Uit het dossier blijkt bijvoorbeeld dat Marc Coucke hem nooit het jachtrecht gaf." 

Coucke was geen partij in de zaak, maar andere eigenaars van percelen hadden zich wel burgerlijke partij gesteld. Ze kregen van de rechtbank elk 500 euro schadevergoeding omdat hun woongenot gestoord werd door onder meer geluidshinder. Vogelbescherming Vlaanderen, ook een burgerlijke partij, kreeg 1.250 euro schadevergoeding.

De jager gaat mogelijk in beroep tegen het vonnis. 


anp

Ik scheer niet alle jagers over dezelfde kam, maar de uitspraak is een waarschuwing voor andere jagers

Vogelbescherming Vlaanderen
De dader ging ook op het domein rond het kasteel van Marc Coucke jagen.
belga De dader ging ook op het domein rond het kasteel van Marc Coucke jagen.
thinkstock

Meer transparantie
Vogelbescherming Vlaanderen lanceerde in juni 2015 de campagne 'Schiet in actie' om de jachtplannen in Vlaanderen transparanter te maken en om waarheidsgetrouwe en correcte jachtplannen te bekomen. Negenenzeventig percent van de gecontroleerde percelen bleek zonder medeweten en zonder toestemming van de eigenaars in een jachtplan opgenomen. Begin dit jaar meldde de vereniging dat 231 hectare illegaal ingekleurd jachtgebied officieel jachtvrij werd gemaakt.

Aanpassing regelgeving

"Dit is een waarschuwing aan het adres van andere jagers die op dezelfde manier te werk gaan". Dat zegt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. De overheid moet volgens de vereniging de regelgeving aanpassen.

"Het vonnis is een schot in de roos", zegt Rodts. "De rechter stelde duidelijk dat de man aan schriftvervalsing deed. Het eerste plan dat de man indiende, was om en bij de 90 hectare. Na het verdwijnen van alle illegaal ingekleurde terreinen zit hij maar aan 14 hectare. De rechtbank verplichtte hem ook om een nieuw jachtexamen af te leggen."

In juni 2015 lanceerde de vereniging de campagne "Schiet in actie" om de jachtplannen in Vlaanderen transparanter te maken en om waarheidsgetrouwe en correcte jachtplannen te bekomen. Negenenzeventig procent van de gecontroleerde percelen bleek zonder medeweten en zonder toestemming van de eigenaars in een jachtplan opgenomen. 

"Ik scheer niet alle jagers over dezelfde kam, maar de uitspraak is een waarschuwing aan het adres van andere jagers die op dezelfde manier te werk gaan", aldus nog Vogelbescherming Vlaanderen. 

De vereniging wijst ook naar de overheid. "Dat de burger zelf het initiatief moet nemen om zijn eigendom te laten uitkleuren uit een jachtplan, dat is de omgekeerde wereld. Dat moet hervormd worden en er moet veel meer controle op komen."

Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen is blij met het vonnis.
RV Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen is blij met het vonnis.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Guy Soetewey

    Hier krijgt men minder voor een moordpoging. Arm Belgisch gerechterlijkapparaat.