Jaar cel met uitstel voor vrouw die leraar en agent aanviel

De Antwerpse strafrechter heeft Leonie 'Angelina' A. (35) veroordeeld tot 1 jaar cel met uitstel voor een gewelddadig incident in lagere school De Tandem in Mortsel, waarbij twee leerkrachten gewond raakten.

Haar zoon René 'Olivier' S. (18) en zijn twee vrienden Leroy A. (20) en Mario M. (23) kregen werkstraffen tot 120 uur. Een agent die gewond raakte, kreeg een voorlopige schadevergoeding van 1 euro.

Opvoedkundige tik
De elfjarige dochter van Angelina was begin februari berispt voor grof taalgebruik, en had een opvoedkundige tik gekregen van een leerkracht. Het meisje verwittigde broer Olivier, die op zijn beurt de andere beklaagden mobiliseerde. Ze trokken naar de school en gaven de bewuste leerkracht en een collega enkele rake klappen. De politie arresteerde de amokmakers.
 
Nieuw incident
Een dag later waren Angelina en Olivier nog maar net terug op vrije voeten, of er deed zich een nieuw incident voor. Een buurman, die tevens de adoptievader is van Leroy A., belde de politie omdat Olivier hem telefonisch bedreigd had. Toen de agenten Olivier wilden oppakken, kwam Angelina tussenbeide. Een politie-inspecteur raakte gewond, en moeder en zoon brachten een tweede nacht door in de cel.

Opvoeding
De rechtbank keurde vooral de houding van Angelina af, omdat zij haar kinderen leert dat geweld een aanvaardbare manier is om meningsverschillen op te lossen. Positief is wel dat ze later haar excuses aanbood en een constructief gesprek aanging met de school. Ze moet van de rechtbank hulp zoeken om haar agressie te leren beheersen, en meewerken aan gezinsbegeleiding. (belga/sam)