Jaar cel gevorderd voor man die Zuhal Demir (N-VA) meermaals bedreigde

photo_news
Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van een jaar en een geldboete van 800 euro gevorderd voor een 34-jarige Genkenaar die N-VA-Kamerlid Zuhal Demir via sociale media bedreigde en uitmaakte voor aanhangster van de PKK.

De man, naar eigen zeggen "een ver familielid" van Demir, stuurde een eerste bedreiging via het formulier op de website van de politica. Daarin maakte hij haar een eerste keer uit voor PKK-aanhangster en bedreigde hij haar een eerste keer.

Zuhal Demir ontkent dat de man die haar had bedreigd via sociale media, een ver familielid is. De beklaagde had dat gesuggereerd tijdens de zitting van de rechtbank van Tongeren - hij en het Kamerlid hebben dezelfde, vaak voorkomende familienaam - maar dat spreekt Zuhal Demir dus tegen.

Turkse nieuwszender

De Turkse nieuwszender A Haber liet in een verslag uitschijnen dat Zuhal Demir een aanhangster was van de PKK en gebruikte in de reportage beelden van het Canvas-programma 'De Afspraak'. Naar aanleiding van de verslaggeving van de Turkse zender werd de politica het slachtoffer van een haatcampagne en moest ze door de politie beschermd worden. Demir heeft altijd tegen de PKK gepleit.

Ook na de reportage op de Turkse nieuwszender stuurde de Genkenaar berichten met bedreigingen aan het adres van Demir via sociale media. Die werden allemaal aan de gerechtelijke diensten overgemaakt.

"Onder druk"

Tijdens de rechtszaak zei de Genkenaar dat hij de berichten onder druk van de Genkse Turkse gemeenschap had gestuurd. Hij zou de bedreigingen die in de berichten stonden, nooit uitvoeren en zei dat hij spijt had van de berichten. De advocate van Demir vroeg een symbolische morele schadevergoeding van één euro.

Vonnis op 8 februari.