Ja voor burgemeester Kraainem, nee voor Linkebeek en Wezembeek-Oppem

Burgemeester van Kraainem Veronique Caprasse.
BELGA Burgemeester van Kraainem Veronique Caprasse.
De auditeurs bij de tweetalige kamer van de Raad van State adviseren de benoeming van Véronique Caprasse als burgemeester van faciliteitengemeente Kraainem, maar vinden dat het beroep van de kandidaat-burgemeesters van Wezembeek-Oppem en Linkebeek tegen hun niet-benoeming verworpen moet worden. Dat zegt de krant La Libre Belgique.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 besliste Vlaams minister van Binnelands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) om de kandidaten van drie faciliteitengemeenten niet te benoemen, omdat ze de taalregels niet zouden gerespecteerd hebben bij het versturen van oproepingsbrieven. Véronique Caprasse (Kraainem), Damien Thiéry (Linkebeek) en François Van Hoobrouck d'Aspre (Wezembeek-Oppem) vechten die beslissing aan bij de Raad van State. Dat gebeurt via de nieuwe procedure, die bij het communautair akkoord is ingevoerd. De tweetalige kamer van de Raad van State buigt zich nu over de zaak.

Volgens La Libre Belgique hebben de Nederlandstalige en Franstalige auditeur eind april een rapport neergelegd waarin ze de rechters adviseren om Caprasse te benoemen, maar om de beroepen van Thiéry en Van Hoobrouck te verwerpen. Caprasse zou immers enkel voornemens hebben geuit, maar geen concrete daden hebben gesteld.

François van Hoobrouck van Wezembeek-Oppem heeft intussen plaats geruimd als burgemeester voor Frédéric Petit, die benoemd is. Maar Van Hoobrouck wil nog benoemd zijn voor de periode waarin hij aangewezen burgemeester was.

Damien Thiéry
BELGA Damien Thiéry