ISVAG vraagt vergunning voor 10 in plaats van 20 jaar

UNKNOWN

De raad van bestuur van verbrandingsoven ISVAG heeft maandagavond beslist om een verlenging van de milieuvergunning aan te vragen voor tien jaar, in plaats van de gebruikelijke twintig jaar. De huidige vergunning voor de intercommunale loopt in september 2011 af. Dat maakt voorzitter Philip Heylen (CD&V) bekend.
 
Drie verschillende onafhankelijke studies, die ISVAG in het afgelopen anderhalf jaar liet uitvoeren en waarin alle ecologische, economische en technische elementen werden onderzocht, pleiten nochtans voor een vergunning van twintig jaar. Met de tien jaar houdt de raad van bestuur echter ook rekening met politieke en maatschappelijke factoren. Zo was er eind jaren '90 heel wat protest tegen de installatie aan de Boomsesteenweg.
 
Geen alternatieven
"We hebben gezocht naar alternatieven, maar zijn tot de conclusie gekomen dat die er momenteel niet zijn. Door onszelf een beperking op te leggen voor wat betreft de vergunningstermijn en tussentijdse evaluaties uit te voeren, blijven we ten allen tijde alert zodat we steeds over de best beschikbare technologie beschikken. Van zodra er een ecologisch en energetisch betrouwbaar alternatief zou zijn, kiezen we resoluut voor die optie", aldus Heylen.
 
ISVAG verwerkt jaarlijks ruim 170.000 ton afval, waarvan 140.000 ton in de verbrandingsoven in Wilrijk. Naast de stad Antwerpen zijn ook de stad Mortsel, de intercommunale IGEAN milieu en veiligheid en de gemeenten Boom, Niel, Hemiksem en Puurs vertegenwoordigd in de raad van bestuur. ISVAG stelt 52 mensen te werk. (belga/sps)