Isolatiespecialist Recticel verwerpt unaniem het bod van Ierse Kingspan

Recticel
De raad van bestuur van Recticel verwerpt "na zorgvuldige overweging" unaniem het overnamebod - een "onaantrekkelijk voorstel” - dat het Ierse Kingspan vorige week uitbracht op de isolatie- en schuimdivisies. De raad van bestuur is "van mening dat het niet in het belang van haar stakeholders is om hierop in te gaan". 

Bovendien maakt Recticel bekend dat Kingspan hen tevergeefs ook benaderde voor een volledige overname.

De Ierse bouwmaterialenreus Kingspan had vorige week een ongevraagd niet-bindend bod van 700 miljoen euro uitgebracht op de divisies isolatie en soepelschuim van Recticel. Het Belgische bedrijf heeft nog twee andere takken: de matrassendivisie en de automobieldivisie. Die laatste afdeling, die interieurbekleding voor auto's levert, zette Recticel vorig jaar in de etalage.

Onaantrekkelijk voorstel

Een verkoop van de divisies strookt niet met de strategie, klinkt het vandaag voorbeurs. Bij een verkoop van de divisies blijft een beursgenoteerde entiteit over "met een aanzienlijk verminderde activiteit" en met een "aanzienlijk lagere geconsolideerde omzet en EBITDA" (winst voor intresten, belastingen, afschrijvingen en waardeverminderingen). Het bestuur is van mening dat het "een onaantrekkelijke voorstel" is voor aandeelhouders en werknemers, onder meer door een gebrek aan schaalgrootte.

Ook bevestigt Recticel de naam van het bedrijf aan wie Kingspan meteen de afdeling soepelschuim wilde doorverkopen, de Oostenrijkse groep Greiner. Rond die doorverkoop bleef Recticel met te veel vragen zitten. Slotconclusie: het bod “onderschat aanzienlijk” de waarde van de betrokken activiteiten.

Volledige overname

Maar daar blijft het dus niet bij: afgelopen dinsdag werd Recticel benaderd door Kingspan dat hen vroeg om een overname van alle aandelen te overwegen. Die benadering verwijst naar "een ongevraagd, niet-bindend, voorwaardelijk voorstel" dat Kingspan eerder dit jaar had geformuleerd voor een overname van alle aandelen. 

Daarbij bood Kingspan tien euro per stuk via een openbaar overnamebod (exclusief het dividend voor 2018). Recticel besloot toen al er niet op in te gaan.

Maar het bedrijf doet de deur niet volledig toe: Recticel blijft bereid te overleggen en een volledige overname te bespreken, “aan de juiste voorwaarden en condities”. In dit stadium is het niet zeker dat dergelijke gesprekken tot een verkoop zullen leiden. Het bestuur zal de markt indien en wanneer nodig verder informeren. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christian Alex

    Ik vraag mij af voor wie dergelijke overname een nut zou hebben, niet voor de aandeelhouders, niet voor de werknemers, niet voor de overheid en niet voor de klant. De aandeelhouders van Kingspan? Misschien. En wat de prijs betreft, dat is gewoon een voorafname op het potentieel dat er anders ook wel komt. Je krijgt gewoon nu, waar je anders enkele jaren moet op wachten, dat is alles. Sommigen denken wellicht nog altijd dat er enig rendement op de bank tegenover staat als alternatief.

  • patrick brom

    alez weer een bedrijf die hier zal vertrekken op termijn , na een hoger bod met geld koop je de boter