Islamleraar Brahim Laytouss preventief geschorst door Gents schepencollege

Brahim Laytouss.
rv canvas Brahim Laytouss.
Het Gentse schepencollege schorst islamleraar en imam Brahim Laytouss preventief na klachten van grensoverschrijdend gedrag. Er wordt ook een tuchtprocedure opgestart, bevestigt de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

"We beslisten om de preventieve schorsing uit te spreken om het onderzoek alle kansen te geven en de rust in de school te behouden", motiveert schepen Decruynaere de preventieve maatregel. Die preventieve schorsing, een onderdeel van de pas opgestarte tuchtprocedure, loopt tot 25 augustus. Dan wordt de maatregel geëvalueerd afhankelijk van de stand van het onderzoek. Daarnaast is er ook nog een opsporingsonderzoek in handen van het parket.

Brahim Laytouss werd begin juni in onderling overleg op non-actief geplaatst, nadat een tiental leerlingen klaagde over "grensoverschrijdend gedrag" tijdens en na de lessen in een Gentse stadsschool. Donderdag werd Laytouss met zijn advocaat gehoord door het schepencollege.

Walter Damen, de advocaat van Laytouss, zegt dat de preventieve maatregel (een preventieve schorsing met loonbehoud) door hem werd voorgesteld. "In de school was er onrust en we willen geen polarisatie, maar voor Brahim in het bijzonder zullen we in die periode trachten om zijn onschuld aan te tonen. We wachten in dat kader overigens nog op een politieverhoor." Damen zegt dat Laytouss strijdlustig is en meent ondertussen over een aantal elementen te beschikken die wijzen op onjuiste verklaringen of minstens aantonen dat verklaringen vervormd werden.