Islamitische naam? Meer kans om veroordeeld te worden voor drugs

Shutterstock
Beklaagden met een islamitische naam hebben meer kans om veroordeeld te worden voor drugs dan daders met een Vlaamse naam. Dat blijkt uit een onderzoek van een econoom aan de UHasselt waarover Het Belang van Limburg vandaag bericht.

UHasselt-econoom Samantha Bielen (29) onderzocht ruim 4.000 dossiers in de archieven van de rechtbanken van Hasselt, Tongeren en Antwerpen. Ze wilde te weten komen wat invloed op een vonnis heeft. Het blijkt dat de naam van de beklaagde een rol speelt. “Mensen met een islamitisch klinkende naam hebben vier à vijf procentpunten meer kans om veroordeeld te worden in drugszaken. Als je weet dat 12 procent in dergelijke zaken vrijgesproken wordt, betekent het dat je met een islamitische naam een derde meer kans hebt om veroordeeld te worden.”

“Voor alle duidelijkheid: dat betekent absoluut niet dat rechters racistisch zijn”, vervolgt de onderzoekster. “Maar ze moeten in korte tijd beslissingen nemen met beperkte informatie. We noemen dat 'statistische discriminatie': als rechters ervan uitgaan dat mensen met een ­islamitische naam statistisch gezien meer misdrijven plegen, wordt dat - onbewust - al eens meegenomen in ons denk­proces.”Hoe dichter een rechter bij een moskee woont, hoe minder dat effect speelt. “Hoe meer mensen in aanraking komen met andere culturen, hoe beter ze het kunnen relativeren”, concludeert Bielen.

In een onderzoek naar zedenzaken blijkt dat er een link is tussen straf en geslacht. “Rechters zijn strenger voor hun eigen geslacht. Dus mannen bestraffen mannen strenger, vrouwelijke rechters oordelen harder over vrouwelijke daders.”

Opmerkelijk is nog dat dit onderzoek gedaan is door een econoom, men zou eerder verwachten dat een socioloog of criminoloog dit soort onderzoek doet. Samantha Bielen: “De rol van economen in de analyse naar crimineel gedrag en gedrag van rechters is nog vrij nieuw bij ons, al gebeurde dit soort onderzoek in de Verenigde Staten al op het einde van de jaren zestig. Economen brengen nieuwe inzichten aan, door bijvoorbeeld gebruik te maken van mathematische modellen die empirisch getest worden, door geavanceerde econometrische technieken en het gebruik van economische assumpties zoals rationeel gedrag en nutsmaximalisatie.”
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van der Vloedt

  Wie/wat voorkomt...weet dat er "gelachen" wordt met (de "kleur" van/in de toga ) des (berispende) v(r/l)eselijke rechter.

 • Francine vanderstraeten

  Dat geloof ik niet! Ze hebben toch ook minder straf bij misdaden!

 • Bart Van Ransbeeck

  ze komen met bussen vol canabis en maroc en afgaan uit casa blanca en wordt massaal gedeald , daarmee kopen ze cash hun huizen in brussel , drugsgeld witwassen met immo ....zo zei een tunesier me en ook bevestigt door spaans buschaffeur die met zo'n drugsbus reed !!!!! en onze politici slapen voort en terwijl is 30% v jeugd cannabis hooked

 • wim CLAES

  wat een onzin. 40% van de gevangenissen zit vol met moslims, ik vermoed met een islamitische naam. maar hoeveel procent moslims hebben wij in Belgie? Juist ja.een cultuur waar druggebruik en productie ingeburgerd is zal daar meer met de gevolgen geconfronteerd worden. We zullen meer rechters moeten aannemen met een Arabisch klinkende naam dan he

 • Geert Seghers

  Deze onderzoeker is gebuisd!! Als je 12% kans hebt op vrijspraak, dan heb je 88% kans op veroordeling. Een mogelijke invloed van 4% is dus kleiner dan 4/88, of anders gezegd kleiner dan 5% effectief effect. Foutenmarge is dan nog eens groter dan 5%. Onderzoek mag naar prullenmand