Islamconsulenten in gevangenis willen al opstappen voor ze begonnen zijn

Franky Verdickt
De aanpak van radicalisatie in onze gevangenissen loopt niet van een leien dakje. Zo blijkt immers dat twee pas aangeworven islam­consulenten nog voor ze officieel in dienst zijn getreden alweer willen opstappen. Dat zegt Vlaams hoofd-islamconsulent Saïd Aberkan in een gesprek met onze krant.

"Eén van hen heeft mij vrijdag gezegd dat hij afhaakt, een ­andere uitte gisteren ernstige twijfels", aldus Aberkan. Het probleem is dat de islam­consulenten geen officieel statuut hebben en moeten werken voor een minimumloon zonder extralegale ­voordelen. Nochtans zijn ze cruciale pionnen in de aanpak van radicalisering en is er nood aan hoogopgeleide mensen om gevangenen met een risico­profiel te begeleiden.

Tekort aan experts
Vorige maand kondigde ­justitieminister Geens (CD&V) dan ook trots aan dat er - na een zoektocht van een jaar - voor heel België negen nieuwe consulenten vanaf februari in dienst zouden treden. Dat moest het tekort aan experts in de gevangenissen wegwerken. Vier van hen zouden in de Vlaamse gevangenissen ­terechtkomen, maar van die vier zijn er nu dus al twee die mogelijk eieren voor hun geld kiezen.

Geens treedt alvast in actie en zegt dat hij hun ­werkomstandigheden wil ver­beteren. "Ik streef naar een volwaardig statuut." Volgens Saïd Aberkan is dat  meer dan noodzakelijk. ­"Anders dreigen er nog meer af te haken."

Lees het hele gesprek met de Vlaamse hoofd-islamconsulent Saïd Aberkan in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.Video