IS-vrouw urenlang verhoord in Antwerpen, advocaat vraagt psychologische bijstand

Fatima Benmezian, gesluierd.
RV Fatima Benmezian, gesluierd.
Turkije heeft gisterenavond de eerste twee IS-vrouwen naar ons land teruggestuurd. De Antwerpse zussen Fatima (24) en Rahma Benmezian (31) werden overgebracht naar de gevangenissen van Antwerpen en Brugge. Een van de zussen, Fatima B., is kort daarna bijna zes uur lang verhoord door de federale gerechtelijke politie in Antwerpen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Gisterenavond zijn Fatima B. en Rahma B. door de Turkse autoriteiten uitgewezen. Zij landden vrijdagavond met een reguliere vlucht, vergezeld van politieagenten, op de luchthaven van Brussel waarna ze overgebracht werden naar de gevangenissen van Antwerpen en Brugge. 

Zes uur lang verhoor

Tijdens het verhoor van Fatima Benmezian gaf ze volgens haar advocaat Lahlali tekst en uitleg over haar vertrek naar, verblijf in en vlucht uit Syrië. Er zouden haar voorlopig geen nieuwe zaken ten laste worden gelegd buiten de feiten waarvoor ze eerder al bij verstek werd veroordeeld tot vijf jaar cel met onmiddellijke aanhouding wegens deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Of Lahlali’s cliënte in verzet zal gaan tegen die veroordeling, zou ze nog niet beslist hebben.

Volgens meester Lahlali is Fatima Benmezian na haar terugkeer “een zeer frêle, uitgehongerde en kwetsbare vrouw die zich in een depressieve toestand bevindt”, maar toonde ze zich wel opgelucht weer in België te zijn. “Ze heeft uitgebreide en mijns inziens waarheidsgetrouwe verklaringen afgelegd”, stelt hij. “Ik kan ook zeggen dat het verhaal over haar dat in de media wordt weergegeven volkomen onjuist is.”

Lahlali noemt Fatima Benmezian verder “een duidelijk slachtoffer van gruwelijke mishandelingen”. Hij wil dat ook laten vaststellen door een gerechtsarts, want de sporen zouden nog op haar lichaam te zien zijn. De advocaat zal later verder overleggen met zijn cliënte over het al dan niet verzet aantekenen tegen haar veroordeling. “Er komt nu nog te veel tegelijkertijd op haar af”, stelt hij. “Het verhoor door de politie is wel erg hoffelijk en correct verlopen.” 

“Struisvogelpolitiek”

Lahlali spreekt van een “struisvogelpolitiek” en klaagt aan dat pas ingegrepen wordt bij een onomkeerbare situatie. “Dat is ook niet in het belang van mijn cliënten.” Hij zegt dat hij de feiten waarvan de zussen beschuldigd worden niet wil vergoelijken. Wel ijvert hij ervoor dat ze psychologische bijstand zouden krijgen, vanwege “de problematische stress-situatie” die ze achter de rug hebben in de kampen, waar ze “in onmenselijke omstandigheden” zouden verbleven hebben.

Bovendien zou Fatima B. “jaren geleden” al de IS-bolwerken ontvlucht zijn en de ideeën van IS niet langer ondersteunen, maar zou in de kampen in Noord-Syrië geconfronteerd zijn geweest met Syrische IS-vrouwen die er manu militari de IS-ideologie handhaven. “Ik stel me dan ook de vraag waarom België weigert om de vele pleidooien voor begeleide terugkeer te volgen”, stelt haar advocaat. “Die plaatsen zijn echte radicaliseringskampen.”

De advocaat roept op tot respect voor de privacy van de omgeving van de familie. Hij is zich bewust van de vijandigheid in de publieke opinie. “Maar we zijn een rechtstaat. We moeten justitie en zijn instellingen hun werk laten doen.” 

Martelaren

In mei 2015 werden voor de correctionele rechtbank van Antwerpen in totaal zeven moslima’s veroordeeld voor hun deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Vier van hen, onder wie Fatima Benmezian, hadden zich in Syrië aangesloten bij IS en kregen vijf jaar effectief en 15.000 euro boete. De rechtbank beval toen ook hun onmiddellijke aanhouding.

In afscheidsbrieven hadden de vier geschreven dat ze de westerse democratie verafschuwden en dat ze als martelaren wilden sterven. De vier trouwden ook met Syriëstrijders. Fatima Benmezian was in 2014 via Düsseldorf naar Syrië vertrokken. Haar oudere zus Rahma bevond zich daar toen al.

In oktober ontsnapte de jongste van de twee, Fatima, uit het Koerdische gevangenenkamp van Ain Issa. Ze slaagde erin om de grens met Turkije over te steken en werd daar begin deze maand in de boeien geslagen. Over de oudste, Rahma, onthulde Het Laatste Nieuws enkele weken geleden dat ze was ontsnapt uit het gevangenenkamp van Al-Hol en zich ook al in Turkije bevond. Maar dat ook zij in handen viel van de Turkse autoriteiten, was nog niet bekend.

Turkije heeft in totaal 15 buitenlandse IS-strijders teruggestuurd naar onder andere Duitsland, de VS en andere Europese landen, sinds Ankara op 11 november de repatriëringen aankondigde, aldus het staatspersagentschap Anadolu.




252 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Krista Thijs

  Mooie brievenbus, bescherming tegen de felle winterzon en het opstuivende woestijnzand in belgie. En zo val je niet op tussen de strijders en kan je effe rusten om nieuwe plannen te beramen.

 • oswald billiet

  Fatima werd zes uren lang verhoord. In één keer, dat is veel en uitputtend. Maar nu weet men bij haar onderhoorders eindelijk , uit betrouwbare bron, hoe het leven echt in die IS was en hoe erg het er daar aan toeging. Hopelijk mag zij nu ook praten met journalisten.

 • Leopold Vanhoof

  Over het feit dat ze nu gederadicaliseerd is kan de advocaat niets zeggen want hij is geen specialist ter zake, zegt hij. Wel weet hij met zekerheid dat ze waarheidsgetrouwe verklaringen heeft afgelegd. Hoe rijm hij dat? En met de zogenaamde verwondingen die ze heeft opgelopen moet zij maar klacht neerleggen in Turkije of Syrië. Dat heeft geen bal te maken met de feiten die ze heeft begaan. Ze hoort hier niet meer thuis.

 • GERARD DE PELECIJN

  Om psychologie te verstaan dan moet u ook wel een slimme zijn zekers!

 • birgit vanderest

  Ze zijn zo lief mijnheer