Is het nog wel veilig om te douchen? Al je vragen over legionella beantwoord door expert

VTM NIEUWS
Is het een goed idee om je douche even over te slaan? En wat moet je doen als je denkt dat je besmet bent met legionella? Bacteriologe Katrien Lagrou beantwoordde de meest prangende vragen over legionella in een extra online uitzending van VTM NIEUWS. Dit moet je weten. 

Hoe ernstig is een infectie met legionella? 

“Een infectie kan heel ernstig verlopen”, bevestigt Lagrou. Maar niet iedereen die wordt besmet met de bacterie, merkt daar ook iets van. Vooral mensen die al een andere aandoening hebben, lopen gevaar om ernstig ziek te worden. Mensen die lijden aan hart- of longaandoeningen, kankerpatiënten en ouderen zijn bijvoorbeeld extra kwetsbaar.

“Er zijn heel wat afweermechanismen ter hoogte van de longblaasjes, enkel als deze falen word je ook ziek”, verklaart de bacteriologe. 

Hoe word je besmet met legionella? 

Legionella is een bacterie die overleeft in water en zich bij warmte vermenigvuldigt. Als het besmet water verneveld wordt en die nevel rechtstreeks wordt ingeademd, kan de bacterie in de longen belanden. 

“Belangrijk om te weten is dat legionella niet overdraagbaar is van mens op mens”, klinkt het. “Een infectie gebeurt enkel door de nevel rechtstreeks in te ademen.”

De bacterie sterft overigens af door water tot 50 graden of hoger te verhitten, of door het water te ontsmetten met middelen als chloor.

Zullen er nog besmettingen plaatsvinden?

Het is mogelijk dat er in de komende dagen nog besmettingen met legionella opduiken. “Je kan ziek worden tot maximaal negentien dagen na de blootstelling aan de bacterie. Het is dus afwachten of er nog patiënten bijkomen.”

Indien er nog besmettingen opduiken, wil dat dus niet meteen zeggen dat de bron die verantwoordelijk is voor de besmettingen rond Evergem nog actief is. Het kan immers dat het bij die patiënten langer duurde tot de symptomen merkbaar werden. 

Wat doe je bij symptomen van legionella?

De symptomen lijken op die van een longontsteking: pijn bij het ademen, koorts, hoesten en hoofdpijn. Als je last hebt van zulke symptomen, dan is het vooral belangrijk om snel naar de dokter te gaan, aldus Lagrou. Die kan door middel van een urinetest nagaan of het inderdaad om een legionellabesmetting gaat en de juiste antibiotica voorschrijven. 

De behandeling is in meeste gevallen heel effectief. “Vooral bij verzwakte patiënten die op intensieve zorgen belanden, is er een mogelijkheid dat zij niet genezen.”

Kan je je beschermen tegen legionella?

Er is geen concrete manier om een besmetting tegen te gaan. “Dat kan enkel door het water te controleren. Je kan je moeilijk beschermen tegen verneveling”, zegt Lagrou. 

Maar er is ook geen reden om water te vermijden, ook niet in de regio van Evergem, waar de uitbraak plaatsvond. “Niets wijst erop dat je thuis niet meer veilig kunt douchen”, luidt de boodschap. Ook het drinken van kraantjeswater is niet gevaarlijk.  

Bekijk ook: Wat is legionella en hoe geraak je besmet?
41 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gilbert De Keyser

  Hoe dan ook mijn bedenking bij het zo geprezen kraantjeswater. Wij zijn ons appartement in Mariakerke ontvlucht wegens een aanhoudende sterke bezoedeling “bruin water”. Uit analyses bleek het ijzergehalte 700 te zijn waar de maximum waarde 100 is. Ook andere contaminaties bleken. Een door Waterlink geplaatste filter hield een deel van de ijzerdeeltjes tegen, maar niet de bezoedeling en de afgrijselijke kleur. Nu in orde na vervanging van de gietijzeren leidingen. Kraantjeswater, neen bedankt

 • Marianne Vanwynsberghe

  man man man. wat een reacties hier. er is 1 plek waar besmetting voorkomt en heel België ligt plat. nogmaals. kraantjes water is veilig en de boiler op 60 graden. sebiet durft er niemand meer op de wc pot zitten.de mensen hebben toch niks nodig om heel België plat te leggen he. wat dan midden zegt is wel degelijk zo. die mensen hun gsm na zien en dan weten ze waar de besmette plaats is.

 • danny buyse

  @Dorine, legionella bacterie kan wel degelijk voorkomen in uw huis maar de kans is gering. Als je een boiler hebt en ook leidingen en je temperatuur van het water tussen 20 en 50° is en een lange tijd heeft stilgestaan zoals na een reis van 14 dagen ontstaan legionella bacteriën in uw boiler en leidingen.

 • Dan Midden

  meeste van die mensen hebben toch een gsm? Vraag hun gegevens op bij telecom bedrijven en kijk waar deze mensen geweenst zijn. Waarschijnlijk zal er 1 plaats zijn waar ze allemaal waren. Moeilijk hé

 • Dorine Dupon

  De loodgieters gaan werk hebben met alle kapotte ketels, buizen en kranen van klanten die alles op 60° en hoger zetten. En dan nog legionella komt niet voor in woningen en komt niet uit de kraan.