Is het ene examencentrum moeilijker dan het andere? 5 vragen over het rijexamen beantwoord

5 vragen over het rijexamen beantwoord.
thinkstock 5 vragen over het rijexamen beantwoord.
Wie zijn rijexamen aflegt, al dan niet voor de derde, vijfde of misschien wel zevende keer, heeft daar veelal wel een mening over. Wij legden GOCA, organisator van de rijexamens, enkele vaak gehoorde stellingen voor.

Stelling: er is te veel willekeur bij de praktijkexaminatoren.

GOCA: “De examinator blijft een mens, en geen computer. Om de uniformiteit bij het examineren zoveel mogelijk te garanderen volgen ze allemaal dezelfde opleiding en bijscholingen. Een handleiding met regels zegt precies hoe examens dienen afgenomen en beoordeeld. Het al dan niet slagen hangt dus zeker niet af van het humeur of de willekeur van de dag.”

Stelling: het ene examencentrum is moeilijk/strenger dan het andere.

GOCA: “Waar men het examen aflegt, speelt mogelijk wel een rol. Een rit pal in centrum van een drukke stad is moeilijker dan in minder drukke omgeving. Het best en meest logisch is het examen in eigen buurt, waar ook de meeste tijd op de weg wordt doorgebracht, af te leggen.”

Stelling: niet-geslaagden krijgen te weinig feedback over het waarom.

GOCA: “Iedereen krijgt een resultatenblad mee met daarop een korte samenvatting van het examen, met vermelding van de begane fouten. Mogelijk spelen soms de emoties van moment mee. Het is geen probleem om later terug te keren voor bijkomende uitleg.”

Stelling: rijexamens, het is een grote geldklopperij.

GOCA: “Het eigenlijke examen blijft met 15 euro voor de theorie en 40 euro voor de praktijk relatief goedkoop. In de buurtlanden zijn deze examens duurder. Rijlessen bij een rijschool zijn inderdaad niet goedkoop.”

Stelling: eens het dagquotum geslaagden bereikt, ben je steevast gebuisd.

GOCA: “Dat is natuurlijk een fabeltje. Er bestaat hoe dan ook geen enkel quotum voor het aantal geslaagden of gebuisden. Iedereen wordt beoordeeld op zijn bekwaamheid. Een examen is, net als het eigenlijke verkeer, een complex verhaal waarbij veel bij komt kijken.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Bytebier

  Ik ben dagelijks op de weg en stel me serieus de vraag zijn sommige rijinstructeurs zelf wel bekwaam om auto te rijden , als je sommige jonge bestuurders bezig zie stel je zich toch wel de vraag waar heb jij in godsnaam leren autorijden , of zijn ze er enkel op uit dat rijbewijs te halen en daarna aan alles hun voeten te vegen

 • Ward Peeters

  Examinator 1: verslikt zich omdat ik een flauwe bocht in derde neem zodat diegene achter mij ook nog voorbij het groene licht zou kunnen geraken. Examinator 2: verslikt zich omdat ik het een beetje kalm aan doe in een woonwijk, de vorige ervaring (die mij deed buizen) nog vers in gedachten.

 • Marjan Van Puyenbroeck

  Van degene die geen rijschool gevolgd hebben moeten er genoeg zien terug te komen. Het was zo en is zo!

 • koen verhaeghe

  mijn dochter is moeten terugkeren en eerlijk: terecht. de tweede keer was ze erdoor. de examinator gaf feedback, maar het waren wat mij betreft, wat spijkers op laagwater. nu ja, ze reeds dan ook heel goed

 • Anko Boerema

  Je kan autorijden of je kent een trucje. Ik heb met mijn kinderen ongeveer 2 à 3000 km gemaakt voor ze hun praktisch examen gingen afleggen.Stilvallen was geen optie, al schokkend vertrekken evenmin.Ga met je kinderen ergens leren rijden waar ze de weg niet kennen en dan zullen ze het wel leren en ga wat vaker rijden voordat je het praktische aflegt. Allebei van de eerste keer geslaagd.