IS eist aanslag Luik op: "Hij heeft geluisterd naar onze oproep"

Photo News
IS heeft de aanslag van Luik opgeëist. Daarbij zijn twee agentes en een passagier in de auto om het leven gekomen. "De dader van de aanval in de Belgische stad Luik was een soldaat van het kalifaat", zegt IS. 

De terreurorganisatie zegt dat hij "de aanval heeft uitgevoerd na oproepen tot het viseren van de landen van de coalitie" die in Syrië en Irak de "jihadisten" bestrijdt onder leiding van de VS.

Propagandakanaal Amaq vermeldt de dader niet bij naam en geeft ook geen 'kunya' -een Arabisch pseudoniem- van Benjamin Herman. Het valt nu af te wachten of IS met enig bewijs voor de dag komt dat Herman werkelijk banden met de terreurgroep had.

Kompaan vermoord vóór aanslag
Enkele uren voor de aanslag zou plaatsvinden, had Herman nog een moord gepleegd in On 
(bij Marche-en-Famenne; nvdr). VTM NIEUWS ging ter plekke uitzoeken wat zich daar precies afgespeeld had.

Aan een appartementsblok hangt alvast een rouwbriefje aan de deur, ter nagedachtenis van Michael Wilmet. Dat is de ex-medegevangene van Herman die eveneens om het leven kwam. "Ik ben snel gaan kijken om te zien of hij niets gekregen had", zegt buurvrouw Sabrina Chasseur. "En of we niets konden doen, zoals de hulpdiensten bellen. Maar wanneer ik de deur binnenging was er overal bloed. En Michael lag er levenloos met een gat in zijn hoofd."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Binnengelaten door tante
Toeval of niet, in hetzelfde gebouw woont ook een tante van Benjamin Herman. En die had hem kort voor de moord binnengelaten. "Rond 10 uur ‘s avonds ben ik reclamefolders uit mijn brievenbus gaan halen”, zegt Florence Malaise. "Benjamin stond beneden en was bezig met aanbellen. Dus ik open de deur voor hem en hij zegt dat hij gewoon Wilmet eens komt bezoeken. Geen probleem voor mij natuurlijk."

"Kan nog altijd niet geloven dat hij geradicaliseerd was"
Florence had helemaal geen vermoeden dat Herman met kwade bedoelingen naar zijn ex-medegevangene was gekomen. Ze had hem jarenlang niet meer gezien en heeft enkel jeugdherinneringen aan hem. "Het was een kleine jongen Makkelijk en vriendelijk, maar vanaf zijn twaalfde kreeg hij slechtere relaties. Hij heeft kleine diefstallen en inbraken gepleegd, maar hij was niet van kwade wil. Helemaal niet!", klinkt het.

Dat Herman zich in de gevangenis bekeerde en radicaliseerde, wist zijn familie niet. "Ik heb dat maar vernomen via de media", gaat de tante van de dader verder. "Ik wist niet dat hij geradicaliseerd was. En ik geloof het nog altijd niet."
53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • fons wielandt

  onze toekomst?Wat denk je wat de brave moslims hier in europa gaan doen als puntje bij paaltje komt ,,,,,allemaal aan dezelfde kant aan het IS touw trekken ja !

 • Pieter Paulus

  Tony u vergeet ode hoofdrolspeler mdnv

 • jean pierre Tibermont

  HEEL de linkse kliek in dit land heeft VEEL bloed aan zijn handen!!!!

 • Charel de Klucht

  Als je in onze steden rondloopt en je houdt van je land, dan barst je bijna in tranen uit wat een massa geïmporteerde rotzooi er rond loopt die bovendien onze normen en waarden en ook onszelf haten tot in het diepste van hun wezen.

 • Franciscus Eduardus Peeters

  Ondertussen is advocaat Walter Damen moeite aan het doen om kinderen van AIS strijders naar hier te halen en daarna mogen de moeders ook komen.