Is de nieuwe CD&V-voorzitter bekend of komt er een tweede ronde?

De kandidaat-voorzitters bij CD&V: (vlnr) Katrien Partyka, Sammy Mahdi, Walter De Donder, Christophe Vermeulen, Vincent Van Peteghem, Joachim Coens en Raf Terwingen.
BELGA De kandidaat-voorzitters bij CD&V: (vlnr) Katrien Partyka, Sammy Mahdi, Walter De Donder, Christophe Vermeulen, Vincent Van Peteghem, Joachim Coens en Raf Terwingen.
De leden van CD&V kunnen nog tot vanavond 20 uur kiezen wie hun nieuwe partijvoorzitter wordt. Morgen worden de stemmen geteld. De kans is groot dat geen van de zeven kandidaten de vereiste vijftig procent van de stemmen haalt. In dat geval nemen de twee best geplaatste kandidaten het tegen elkaar op in een tweede ronde, waarvan de resultaten op 6 december worden bekendgemaakt.

Zeven kandidaten hebben zich gemeld om CD&V-voorzitter te worden. Vlaams parlementslid en burgemeester van De Pinte Vincent Van Peteghem (39), Vlaams parlementslid en burgemeester van Tienen Katrien Partyka (46), burgemeester van Maasmechelen en ex-Kamerlid Raf Terwingen (47), jongerenvoorzitter Sammy Mahdi (31) uit Vilvoorde, acteur en burgemeester van Affligem Walter De Donder (58), burgemeester van Damme en havenbaas van Zeebrugge Joachim Coens (53) en gewezen jongerenvoorzitter Christophe Vermeulen (38) uit Gent.

De 44.150 stemgerechtigde leden van CD&V konden de voorbije weken per brief of online hun stem uitbrengen. Deze namiddag had de helft van hen dat al gedaan. Morgenochtend worden alle stemmen nagekeken en geteld. Morgenmiddag maakt de partij de resultaten bekend. 

De nieuwe CD&V-voorzitter wacht de taak om de Vlaamse christendemocraten opnieuw te doen aanknopen met verkiezingswinst. Op 26 mei boekte CD&V zijn slechtste resultaat ooit (15,4 procent voor het Vlaams Parlement). Verschillende kandidaten geven aan dat ze van een duidelijkere of meer offensieve communicatie een speerpunt willen maken. Anderen leggen de nadruk op meer inspraak vanuit de basis of op een andere relatie met middenveldorganisaties. 
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Vanormelingen

  Als de donder voorzitter 50 procent haalt zal acw blijven sjoemelen tot terwingen het wordt

 • Marc Gabriels

  De laatste kans voor de tseven , anders is het over en uit en hopelijk definitief , gemist zullen ze zeker niet worden , de mossel noch vis partij !!!!!!!

 • Rita Van Leuven

  En als CDNV mee instapt met een minderheidsregering van 29 Vlamingen tegen 60 Franstaligen gaan ze richting kiesdrempel

 • LUDO TELENET

  Kabouter Plop als voorzitter en dan de kinderen stemrecht geven vanaf 4 jaar, misschien geraken ze dan nog aan de macht.

 • Luc Van Bogaert

  Deze partij houdt tenminste nog democratische verkiezingen voor partijvoorzitter, bij veel anderen partijen gebeurt dit niet, daar wordt de voorzitter gewoon aangeduid door het partijbestuur.