Iraakse vluchtelingen in Roeselare even opgepakt in terreuronderzoek

(Archieffoto)
BELGA (Archieffoto)
De drie Iraakse vluchtelingen die opgepakt waren in een onderzoek van het federaal parket en voor de onderzoeksrechter moesten verschijnen, zijn na dat verhoor vrijgelaten. Ze werden ook niet in verdenking gesteld. Dat meldt het federaal parket. Gisteren was al een vierde Iraakse vluchteling vrijgelaten die in hetzelfde onderzoek was opgepakt.

Volgens La Dernière Heure zou het gaan om Iraakse mannen die vanuit Mosul en Bagdad naar België gekomen zijn als vluchtelingen. Hoewel ze elkaar kenden en in Irak deel zouden uitgemaakt hebben van een groep die banden had met IS, zouden ze allemaal apart en op verschillende data tot in België geraakt zijn, waar ze werden opgevangen in verschillende opvangcentra van Fedasil. Bij hun vertrek uit die opvangcentra zouden ze allemaal opgevangen zijn door een vrouw uit Charleroi die banden had met een islamitisch centrum in Verviers en hen onderdak en geld bezorgde.

De speurders kwamen de vrouw op het spoor toen ze regelmatig een vluchteling bezocht die opgesloten zat in de gevangenis van Jamioulx. De speurders probeerden daarop te achterhalen hoe de vrouw de verschillende mannen, die zogezegd geen enkel aanknopingspunt in België hadden, allemaal kon kennen.

Gisteren viel de federale politie binnen op een reeks adressen in Charleroi en Roeselare en pakte de vier vluchtelingen op. Die werden uiteindelijk allemaal vrijgelaten, zonder dat ze in verdenking werden gesteld.