Iraakse migrant met zelfgemaakt reddingsvest van plastic flessen verdrinkt in Noordzee ter hoogte van Zeebrugge

Archiefbeeld
BELGA Archiefbeeld
Een Iraakse migrant probeerde tevergeefs al zwemmend het Verenigd Koninkrijk te bereiken, met een reddingsvest van plastic flessen en met één zwemvlies aan. Dat meldt Het Nieuwsblad. Hij droeg ook twee jeansbroeken om zich te wapenen tegen de koude. Zijn lichaam werd ter hoogte van Zeebrugge uit de Noordzee gehaald. “Dit toont hoe wanhopig vluchtelingen soms zijn”, reageert de West-Vlaamse procureur Frank Demeester.

De procureur noemde de tragische dood van de transmigrant een nachtmerrie voor iedereen die mensensmokkel probeert te bestrijden. Het is de eerste keer dat een verdronken transmigrant in onze wateren wordt opgevist, verklaarde Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen. Het lichaam van de Irakees werd gevonden bij het windmolenpark in Zeebrugge, 28 kilometer ver in zee.

De Irakees had twaalf plastic flessen in een groen visnet omgord als reddingsvest. Twee jeansbroeken moesten de ergste koude van het zeewater bestrijden. En met één zwemvlies zou hij toch al iets beter kunnen zwemmen, moet hij gedacht hebben. Maar de wanhopige asielzoeker haalde de overkant van het Kanaal niet. “De Noordzee is levensgevaarlijk, onder meer door de stromingen”, waarschuwt Decaluwé opnieuw. Het is ook een erg druk bevaren gebied. “De mensensmokkelaars deinzen voor niets terug en die sukkelaars die willen oversteken, weten niet welke gevaren ze moeten trotseren”, zei Decaluwé nog op Radio 1.

De 47- of 48-jarige Irakees had in Duitsland eerder al zonder succes asiel aangevraagd. Het gerecht vermoedt dat het om dezelfde zwemmer gaat die vorige zondag in de buurt van Duinkerke gespot werd in het water door een Belgische zeiler, weet Het Nieuwsblad. De zeiler probeerde hem te redden, maar dat lukte niet. Het lijkt erop dat de transmigrant koste wat het kost Engeland wou bereiken, maar helemaal afgedreven is.

Procureur Frank Demeester.
Photo News Procureur Frank Demeester.65 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • joachim albert

  Al diegenen die de politiek verantwoordelijk houden, denk eraan dat jullie al 50 jaar dezelfde politiekers verkiezen. Eigenlijk zijn jullie de echte verantwoordelijken. Of zijn het de anderen weer? Zoals steeds... denk eens na op wie jullie de laatste 30-40 jaar hebben gestemd en betreffende jullie reacties, levenswandel en gedrag tov anderen, ik denk dat positieve bijdrage aan maatschappij niet bijster goed zal blijken. Mvg

 • rudy poelmans

  Ik heb altijd gezegd dit is verkeerd, die ministers zijn de schuldigen hieraan. Misschien krijgen ze ook steekpenningen van de mensensmokkelaars.

 • Nicolas Van Hoecke

  Wanhopig of dom?

 • Herbert Verbeeck

  Het probleem, nog maar eens, ligt in Afrika, niet hier. Corruptheid ten top en per gezin 10 en meer kinderen want ze moeten later in het levensonderhoud van de ouders voorzien. Doorbreek dat!!! En ook ecologisch zal dit soelaas brengen want alle mondjes dienen gevoed, wat niet kan, en dan wordt zr richting gouden Europa gekeken waar de autochtone bevolking gediscrimineerd wordt omdat er x gelden diene voorzien te worden voor de toestroom. En maar klagen dan over de betaling van pensioenen ed...

 • Jan Vannuffelen

  Wanhopig ?? dat is zever . Die was gewoon zo naief en dom omdat hij dacht om zo in GB te geraken . Linkse propaganda om medelijden te wekken .