Inzet militairen op straat wordt voorlopig niet afgebouwd

EPA
De komende maand blijven er maximaal 550 militairen patrouilleren in de grote steden in het kader van de terreurdreiging. De legertop is al langer vragende partij om dat aantal af te bouwen, maar de ministerraad heeft vandaag beslist om het maximumaantal tot begin maart te behouden.

Na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs en de ontmanteling van een terreurcel in Verviers besliste de regering om, ter ondersteuning van de federale politie, militairen in te zetten voor bewakingsopdrachten op straat en rond de kerncentrales. Na de aanslagen in Zaventem en Brussel werden tot 1.800 militairen ingezet voor deze operatie ‘Vigilant Guardian’.

Intussen is de inzet van militairen stapsgewijs verlaagd, tot een maximum van 550 militairen nu. In de feiten zouden er nog ongeveer 420 militairen op straat worden ingezet. De legertop is echter van oordeel dat het maximumaantal nog naar beneden zou mogen, om de trainingsmogelijkheden en het sociale leven van de militairen niet te schaden. Minister van Defensie Philippe Goffin (MR) heeft al gezegd dat hij op termijn wil komen tot maximum 200 militairen, met een reserve van honderd soldaten die snel inzetbaar zouden zijn. 

Maar voorlopig wordt het aantal dus niet afgebouwd. Op voorstel van minister Goffin en zijn collega van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft de ministerraad beslist dat de maximuminzet tot 2 maart op 550 blijft. 

Het OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse, heeft op 21 januari een nieuwe analyse gemaakt. Het niveau van de terreurdreing blijft ongewijzigd op 2 (op een schaal van 4) en voor een aantal mogelijke doelwitten op 3.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssens

  Dan moeten ze die soldaten maar even veel betalen dan de politie ! Ik heb trouwens de indruk dat ze er zijn om de Belgische en EU politici te beschermen en niet de gewone burger . Het is alsins veiliger dan 30 jaar terug met of zonder soldaten op straat!

 • Gino Sinnesael

  Verschuiving van verantwoordelijkheden en uitvoerders? Het gevangenispersoneel staakt: de politie moet inspringen. Daarom moeten militairen bepaalde politietaken overnemen. Militairen mogen nu eenmaal niet staken, en worden minder betaald voor dezelfde opdrachten dan politiemensen. Een win-winsituatie voor de politici die de oorzaak zijn van deze situatie (het reeds lang beloofde gevangenispersoneel is er nog steeds niet, na zovele loze beloften!)???

 • eddy buttiens

  Ik denk dat deze mensen ons alzo nog een veilig gevoel kunnen als we rustig door onze straten willen wandelen.Als dan de repatriëring van alle IS-verwanten en aanhang nog afgeblazen wordt , dan kan het rustig wandelen worden

 • Marie Vanakker

  Na de nieuwe verkiezingen pas afbouwen, voorlopig de schrik er stevig in houden.

 • Ronald Beintema

  Erg dat dit allemaal moet gebeuren.....30 jaar geleden voelde je je meer veilig op straat en kon je veel meer genieten!!!