Inwoners Stabroek moeten opletten voor asbestgevaar

Bewoners die in de buurt van de uitgebrande loods aan de Brouwerstraat in Stabroek wonen, houden best hun ramen en deuren gesloten. De brand is vandaag al twee keer opgeflakkerd en er is asbestgevaar.

De brand ontstond gisteravond na een blikseminslag. Er vielen geen gewonden, maar de materiële schade is groot. Het dak van de loods, die uit de jaren zeventig dateert, bestond uit asbestplaten en door de brand zijn er volgens de gemeente asbestdeeltjes vrijgekomen. Die sloegen door de regen neer in de onmiddellijke omgeving.

"In de loop van de middag komt er nog een gespecialiseerde dienst ter plaatse om stalen te nemen. Hiermee willen we de omvang van een eventueel bodemprobleem duidelijk maken, iets wat we op dit moment niet kunnen", zegt de gemeente op haar website.

"Was goed je handen"
In afwachting van de resultaten nemen de bewoners van de Brouwersstraat, die tot op honderd meter rond de loods wonen, best hun voorzorgen. De gemeente raadt aan om stof in de tuin of woning, dat vermoedelijk afkomstig is van de brand, op te ruimen met water en om bij eventueel contact de handen goed te wassen. Bewoners eten voorlopig ook best geen groenten of fruit uit de tuin.

De brand is intussen al tweemaal opgeflakkerd. Uit voorzorg worden bewoners uit de Brouwerstraat, Van de Wouwersteeg, Bos en Kleine Molenweg gevraagd hun ramen en deuren goed gesloten te houden totdat het gevaar volledig verdwenen is.