Ga naar de mobiele website
^ Top

Inwoners Noorderkempen sterven vroeger door cadmium

Bij inwoners van de Noorderkempen die rond voormalige en nog actieve non-ferrofabrieken wonen, werd voor de periode 1985 tot 2007 een verhoogd risico op een voortijdig overlijden vastgesteld. Het risico op een voortijdig overlijden lag bij hen twintig procent hoger. Als enkel de groep van kankersterften wordt bekeken, stijgt het risico zelfs met veertig procent.

Dat blijkt uit nieuwe onderzoeksresultaten die door de Belgische professoren Jan Staessen (KULeuven) en Harry Roels (UCL) in het vakblad "Environmental Health Perspectives" gepubliceerd werden.

Geen drempelwaarde
De onderzoekers stellen bovendien vast dat er geen drempelwaarde bestaat waaronder er geen verhoogd risico op voortijdige sterfte is. De professoren leiden dit af uit de resultaten van de onderzochte personen uit Balen, Mol, Lommel, Overpelt en Neerpelt die binnen een straal van twee kilometer rond de non-ferrofarieken woonden en uit de resultaten van de testpersonen uit Hechtel-Eksel die in een gebied wonen met een lagere cadmiumblootstelling.

Longkanker
Eerdere onderzoeken bij deze personen wezen al uit dat cadmiumblootstelling kan leiden tot gestoorde nierfuncties, botontkalking, het frequenter voorkomen van fracturen en een viermaal verhoogd risico op longkanker. "Zelfs lang na de sluiting van zink-cadmiumsmelterijen veroorzaakt het cadmium dat omwonenden via de mond of de longen in het lichaam krijgen, gezondheidsrisico's", zo stellen de onderzoekers.

Versneld ruimen
De wetenschappers roepen de overheid op om in aanvulling van het Vlaamse Cadmiumplan in een versneld tempo cadmium in de besmette zones te ruimen. Ze pleiten er ook voor om de preventiecampagnes bij de omwonenden op te voeren en aan verdere monitoring van de cadmiumblootstelling bij de omwonenden te blijven doen. (belga/eb)Meld een bug