Inwoners Neufchâteau moeten opnieuw gaan stemmen: provinciegouverneur verklaart uitslag gemeenteraadsverkiezingen ongeldig door fraude

Dimitri Fourny, hoofdbeschuldigde in de zaak rond de kiesfraude in Neufchâteau.
BELGA Dimitri Fourny, hoofdbeschuldigde in de zaak rond de kiesfraude in Neufchâteau.
De gouverneur van de provincie Luxemburg heeft de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen in de stad Neufchâteau ongeldig verklaard. Daardoor moeten de inwoners opnieuw naar de stembus.

In Neufchâteau wordt burgemeester Dimitri Fourny (cdH) verdacht van kiesfraude bij de lokale verkiezingen van 14 oktober. De zaak noopte hem er al toe zich terug te trekken uit de campagne voor de verkiezingen van 26 mei, hoewel hij lijsttrekker was. Ook zijn echtgenote en dochter zijn in verdenking gesteld, samen met nog een twintigtal anderen. De betrokkenen zouden gesjoemeld hebben met volmachten voor rusthuisbewoners, om zo stemmen te ronselen voor de lijst van Fourny, ‘Agir Ensemble’. 

Fourny zou als kopstuk de zaak geregeld hebben samen met de directrice van het rusthuis. Fourny zelf ontkent elke betrokkenheid. Hij legde zijn functie als fractieleider voor cdH in het Waals parlement wel neer. Hij gaf ook zijn eerste plaats op de Waalse lijst voor het arrondissement Neufchâteau-Virton op.

De gouverneur van de provincie Luxemburg, Olivier Schmitz, heeft nu beslist de uitslagen van 14 oktober vorig jaar te annuleren.  De beslissing is geen verrassing, want de partijen die aan de verkiezingen hebben deelgenomen hadden er zelf om gevraagd. Ook burgemeester Fourny had de gouverneur om een nietigverklaring verzocht.

De inwoners van Neufchâteau zouden daardoor ten laatste op 16 juni opnieuw moeten gaan stemmen.

Schmitz oordeelt dat 56 stemmen als ongeldig moeten worden beschouwd. Daardoor zou de lijst ‘Agir Ensemble’ van Fourny een zetel aan het ‘Pour Vous’ van zijn concurrent Yves Evrard (MR) verliezen. Beide partijen zouden daardoor negen zetels in de gemeenteraad bezetten, op een totaal van negentien.
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • jan piedfort

    inderdaad, fraudeurs laten opdraaien voor de kosten, zullen het dan geen tweede keer doen denk ik

  • Albert Hendrix

    Ik vind dat het moet vergoed worden door degene die in de fout is gegaan daar moet de gemeenschap niet voor opdraaien en iedere inwoner moet ook vergoed worden om terug te gaan kiezen

  • Kris Platteau

    En de vreemde stemboxen in Charleroi? Wat gebeurt daarmee in PS land?