Investeringsmaatschappij wil Gentse biomassacentrale Max Green sluiten

De Gentse biomassacentrale Max Green is volgens investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren zwaar verlieslatend.
Ackermans & van Haaren De Gentse biomassacentrale Max Green is volgens investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren zwaar verlieslatend.
Investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren (AvH) wil de biomassacentrale Max Green in de Gentse haven sluiten. Het bedrijf heeft een aandeel van 21 procent, maar de centrale is "zwaar verlieslatend" door de verminderde steun met groenestroomcertificaten. Het vraagt de Vlaamse overheid maatregelen te nemen. Electrabel heeft "absoluut nog geen beslissing genomen" over de sluiting, zegt het.

Max Green is een biomassacentrale die door middel van het opstoken van Canadese houtpellets een capaciteit van 215 megawatt heeft. De centrale lag vorig jaar een tijd stil door discussies over de pellets, maar eind augustus vond een heropstart plaats.

Maar de centrale bleef verlieslatend. "We zitten met een serieus probleem omdat we niet genoeg groenestroomcertificaten krijgen en omdat de waarde ervan te laag is", zei CEO Luc Bertrand vandaag tijdens een toelichting bij de jaarresultaten. "De centrale is structureel verlieslatend, met een verlies van 15 miljoen euro."

De beslissing over de verlaging werd nog genomen door de vorige Vlaamse regering. Bertrand stelt dat "de akkoorden die initieel werden gegeven, niet worden nagekomen."

AvH, dat 21 procent bezit, moet de beslissing samen met Electrabel nemen, maar in eigen huis wordt de beslissing om te sluiten al voorbereid. "We hebben het afgeschreven. We hebben de overheid gezegd dat we serieuze problemen hebben. Tegen juli willen we ons voornemen officieel maken. Daarna heeft de overheid zes maanden om te beslissen wat zij doen", stelt de CEO nog, die hoopt dat de waarde van de certificaten opnieuw wordt verhoogd.

Bertrand vindt het spijtig dat de centrale zou moeten sluiten. "Dat is jammer. Het is een baanbrekende technologie in een juiste sector die een continue oplossing biedt, zeker in deze tijden waarin er veel vragen zijn rond de behoefte van elektriciteit".

De akkoorden die initieel door de regering werden gegeven, worden niet nagekomen

Ackermans & van Haaren-CEO Luc Bertrand

Electrabel: "Nog geen beslissing"

Electrabel heeft "absoluut nog geen beslissing genomen" over de sluiting van de biomassacentrale, zegt een woordvoerster van het energiebedrijf. Electrabel erkent wel dat de omstandigheden "heel erg moeilijk zijn", onder meer door de verminderde steun met groenestroomcertificaten, de gestegen pelletprijzen en de gedaalde elektriciteitsprijs. Net als AvH rekent Electrabel op meer steun van de Vlaamse regering. "We hebben de structurele problemen al herhaaldelijk besproken met de Vlaamse regering", klinkt het.

Volgens Electrabel zal de centrale van 215 megawatt sowieso in de winter 2015-2016 nog beschikbaar zijn. "Maar om hem tot 2020 te laten draaien zijn er investeringen nodig, en dat zal niet gaan in de huidige omstandigheden", aldus de woordvoerster. In de centrale werken momenteel een zeventigtal mensen.